Vádat emeltek a ragadozómadár-gyilkos vadászok ellen

A fokozottan védett, jeladóval felszerelt barátkeselyű másfél éve történt lelövésével az ügyészség négy vadászt vádolt meg, akiket emellett négy egerészölyv elpusztításával is gyanúsítanak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MME
2022. december 5.

A fokozottan védett, jeladóval felszerelt barátkeselyű másfél éve történt lelövésével az ügyészség négy vadászt vádolt meg, akiket emellett négy egerészölyv elpusztításával is gyanúsítanak.

Nagy sajtóvisszhangot kapott 2021 áprilisában, amikor hazánkban egy jeladóval ellátott, fokozottan védett barátkeselyűt lelőttek. A bolgár Green Balkans természetvédelmi szervezet kollégái riasztották a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egységét, mert egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyűvel a jelek alapján valami történhetett – olvasható az MME sajtóközleményében.

Az „Ichera” névre keresztelt, repatriált barátkeselyű Szerbián és Románián keresztül érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol három nappal a megérkezése után a GPS-jeladó jelei furcsa módon folyamatosan a Tisza partjáról érkeztek. A barátkeselyű Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Az MME kutyás egysége és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őrszolgálata néhány órán belül a megadott koordinátákhoz sietett, ahol a Carlo nevű belga juhászkutya segítségével sikerült megtalálni a jeladót, amit már eltávolítottak a madár hátáról. Ezt követően a nyomkövető korábbi adatait elemezve kiderült, hogy a Tisza partjától légvonalban több mint 10 kilométerre Szabolcsbáka település határában a Durbák Farm Vadásztársaság területén történt valami a madárral. A keresőkutyák segítségével sikerült megtalálni a madárból származó sérült tollakat, valamint nagyobb mennyiségű vérnyomot is. A helyszínen tapasztaltak a keselyű lelövésére utaltak, így a szakemberek riasztották a rendőrséget.

Az NNI és az MME közös videóriportját a nyomozásról itt nézheted meg.

A rendőrségi helyszínelést követően a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette át az ügyet. Az MME örömmel értesült róla, hogy a nyomozás a napokban sikeresen zárult, és az ügyészség vádat emelt a gyanúsítottak ellen. A különböző szakértők bevonásával folytatott, aprólékos és mindenre kiterjedő nyomozás megállapította, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével. A barátkeselyű a vadászterület gyümölcsösében egy fán tartózkodott, amikor a kisvárdai férfi rálőtt. A madár megsérült, majd pár méterrel arrébb, egy szántóföldön elpusztult.

A nyomozás előrehadtával körvonalazódott, hogy a terület hivatásos vadászának számlájára más illegális tett is róható. A beszerzett bizonyítékok egyértelműsítették, hogy a férfi két másik társával együtt további állatok elpusztításáért felelős. Több ragadozó madarat ejtettek csapdába, amelyekből négy egerészölyv esetében sikerült azt bizonyítani, hogy az állatokat csapdába ejtésüket követően elpusztították. A bűncselekményeket 2021 júniusa és novembere között követték el. A hivatásos vadász a területen dolgozó egyik alkalmazottal együtt a fővadász utasítására hajtotta végre ezeket. Az ok pedig nem volt más, minthogy csökkentsék a terület ragadozó madarainak számát. Erre az illegális tevékenységre szerintük azért volt szükség, mert nagyobb testű ragadozó madarak gyérítették az ő fácán- és tőkésréce-állományukat, ami a szervezett vadászatokon a zsákmány volt – írja a police.hu a honlapján.

Az ügyészség, mivel több védett és egy fokozottan védett faj elpusztításáról volt szó, természetkárosítás miatt emelt vádat. A négy elkövető közül a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli, míg a többi vádlottat többrendbeli természetkárosítással vádolják.

Cikkajánló