Vadkamera csípte el a Sajó árterén sétáló vadmacskát

A vadmacska könnyed léptekkel és ugrásokkal közlekedik az ingoványos környezetben.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. október 19.

A vadmacska könnyed léptekkel és ugrásokkal közlekedik az ingoványos környezetben.

A felvételt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vadkamerája készítette október 9-én reggel fél 8-kor a Sajó árterén, az árhullám megérkezése előtt.

A vadmacska talán a legnehezebben lencsevégre kapható (és természetben elcsíphető) emlősünk, ami rejtőzködő életmódjának köszönhető. Az emberi zavarástól mentes, megfelelő búvóhelyeket biztosító, nyílt területeket is magában foglaló erdőségekhez és bozótosokhoz kötődik. Magányosan él, az éjszakai órákban aktív. Napközben sziklaüregekben, fák odvaiban vagy ágain, fa- és rőzserakások alatt vagy a kotorékában tartózkodik. Magyarországon a Dráva-síkon, a Mecsekben és a Villányi-hegységben, a Dunántúli- és az Észak-magyarországi-középhegységben, valamint az Alföld (elsősorban a Tisza) ártéri erdőségeiben élnek számottevő egyedszámú populációi.

Elsősorban kisemlősöket, például mezei pockot, erdei egeret, üregi nyulat fogyaszt, néha madarakat, békákat vagy nagyobb bogarakat, esetenként növényi eredetű táplálékot vagy dögöt is eszik. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. Hazai állománycsökkenése a természetes élőhelyek leromlásának, feldarabolódásának, iletve a házi macskával történő hibridizációjának köszönhető.

Ha bővebben is olvasnál a vadmacskákról, kattints ide!

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, TM

Cikkajánló