Váratlan látogató sündörgött a szürkemarhák karámja körül

Eddig még sosem figyelték meg télen, ám most felbukkant a drávaszentesi állattartó telepen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2023. február 17.

Eddig még sosem figyelték meg télen, ám most felbukkant a drávaszentesi állattartó telepen.

A meglepetésvendég egy batla volt, amit a trágyatároló közelében szúrtak ki, ahogy éppen táplálékot keresgélt. A trágya által termelt hőnek köszönhetően itt nem fagyott meg a talaj, ezért a giliszták és rovarok könnyen hozzáférhetővé váltak.

A batlát egy fagyos napon pillantották meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Azért lepődtek meg, mert a madár eleve ritka fészkelő nálunk, egyébként pedig vonuló, és áprilisban szokott hazaérkezni. Szeptemberig lehet vele találkozni hazánkban.

A Kis-Balaton környékén az 1920-as években több száz pár batla költött, majd a faj évtizedekre eltűnt, és a 70-es években tért vissza, leginkább az Alföldre.

A gólyaalakúak rendjébe és az íbiszfélék családjába tartozó batla Eurázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Amerikában is él. Kócsagokkal, kárókatonákkal együtt nádasok gémtelepeiben szokott költeni. A fészkét nádszálakból építi. Általában 4 tojást rak, amiből 21 nap alatt kelnek ki a fiókák. Férgeket, puhatestűeket, ízeltlábúakat, kétéltűeket fogyaszt, és a zsombékosokban vadászik rájuk, ahol takarja a növényzet. A batla Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Cikkajánló