Varga Livius is csatlakozott a Föld Órája kihívásához

Közeleg március 30-a, amikor este fél 9-től fél 10-ig kihunynak a Föld fényei. A WWF érdekes kihívásokkal és nyereményjátékkal buzdít arra, hogy ne csak ebben az egy órában tegyünk a bolygónkért.

Szerző:
WWF
Fotó:
facebook.com / WWF Hungary
Szabó R. János
2019. március 18.

Közeleg március 30-a, amikor este fél 9-től fél 10-ig kihunynak a Föld fényei. A WWF érdekes kihívásokkal és nyereményjátékkal buzdít arra, hogy ne csak ebben az egy órában tegyünk a bolygónkért.

A kihívássorozat már elkezdődött március 5-én, de még nem késő csatlakozni hozzá. Hetente más-más kategóriában teszi közzé a WWF a természet megóvását és a fenntartható életmódot támogató mindennapi tippeket, amelyek közül te is kiválaszthatod azokat, amelyeket a leginkább be tudsz illeszteni az életedbe.
Aki szeretne részt venni az akcióban, annak nincs más dolga, mint #földórája2019 hashtaggel nyilvános posztban feltölteni egy képet a Facebook- vagy az Instagram-oldalára arról, ahogy épp a kihívást teljesíti. Jöhetnek a fotók húsmentes ételekről, biciklizésről vagy akár arról, ahogy vászonzsákot használunk bevásárláskor nejlonzacskó helyett.

 


Az első hét a fenntartható étkezésről szólt, a második hét a fenntartható háztartásról, a harmadik a hulladékcsökkentés témakörében ad tippeket, a negyedik héten pedig az energiatakarékosság lesz terítéken. A WWF Magyarország a kihívásokat a foldoraja.hu-n, valamint Facebook- és Instagram- oldalán teszi közzé.


Az akcióhoz a Quimby egyik frontembere, Varga Livius is csatlakozott: azt mutatja be, hogy hetente csupán két alkalommal fogyaszt húst, hozzájárulva ezzel a környezettudatos élethez. 1 kg marhahús előállításához átlagban 15500 liter vízre van szükség, a baromfihús esetében pedig ez a szám 3900 liter. Alapvetően a hús előállításához rengeteg élelmiszerre van szükség, a világon megtermelt gabona felét ma az állatok etetésére használjuk. Kevesebb földterületet használ tehát - vagyis kisebb az ökológiai lábnyoma - egy húsmentes menünek, ezért érdemes húsfogyasztásunkat mérsékelni.

 



A kihívásban résztvevők nyerhetnek is. A WWF Magyarország akciójához a Lumenet világítástechnikai vállalat is csatlakozott: 400 darab energiatakarékosfényforrás-csomagot ajánlott fel, melyet az alapítvány a Föld Óráját követően kisorsol azok között, akik legalább egy fotóval részt vesznek a kihívásban.


2019-ben egyébként több mint 180 ország vesz részt a Föld Órája kezdeményezésben. „Az akció eredetileg egy szimbólum köré épül, amelynek lényege, hogy 60 percre kihunynak a Föld fényei: lekapcsolnak az ikonikus épületek és elsötétülnek az otthonaink” - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője

 


Az elmúlt évtizedben milliók vettek részt az éghajlatváltozással és a természeti problémák megoldásával kapcsolatos kezdeményezésekben, figyelemfelhívó akciókban. A Föld Órája olyan eredményekhez járult hozzá, mint például egy 3,5 millió hektáros tengeri védett terület létrehozása Argentínában, egy 2700 hektáros „Föld Órája-erdő” kialakítása Ugandában, vagy a tengerek és erdők védelmét célzó új jogszabályok bevezetése Oroszországban.

Kapcsolódó cikkeink:

#Trashtag - Egy kihívás, amely jobbá teszi a világot

Elkezdődött a műanyagböjt

Egy évszázadon belül eltűnhetnek a rovarok

Az ember, aki szakadék szélére sodorta saját bolygóját

 

Cikkajánló