Vártúrák kezdőknek és haladóknak

A Természetjáró.hu heti túraajánlójában most várakat érintő útvonalakat mutatunk be. A „felhőbe hanyatló” drégelyi rom a Börzsönyben, a Tátika csöndbe burkolózó falai a Keszthelyi-hegységben, Somoskő jellegzetes „süvegű”, pazar panorámát kínáló erőssége a határon mind érdemesek a gyalogos ostromra – csakúgy, mint a Tokaji-hegység koronája, az Országos Kéktúra utolsó szakasza által is érintett, alapos rekonstrukción átesett füzéri vár.

Szerző:
Természetjáró.hu
Fotó:
Farkas Péter
MTSZ
2023. március 9.

A Természetjáró.hu heti túraajánlójában most várakat érintő útvonalakat mutatunk be. A „felhőbe hanyatló” drégelyi rom a Börzsönyben, a Tátika csöndbe burkolózó falai a Keszthelyi-hegységben, Somoskő jellegzetes „süvegű”, pazar panorámát kínáló erőssége a határon mind érdemesek a gyalogos ostromra – csakúgy, mint a Tokaji-hegység koronája, az Országos Kéktúra utolsó szakasza által is érintett, alapos rekonstrukción átesett füzéri vár.

1. Múltidéző körtúra Drégely várához

Börzsöny

A hősiesség mementójaként híressé vált Drégely várának csodás körpanorámát kínáló, ma már megkapóan békés falai közé vezet ez a Nagyoroszi széléről, a Drégelyvár vasúti megállóhelytől induló 14 km-es körtúra, amely könnyű, de változatos terepen tekereg, és érinti Deszkáspusztát, valamint Pénzásást is, hogy aztán egy kiterjedt, tavasszal illatozó akácoson át kanyarodjon vissza a kiindulópontra. A vár fokára hágva, a védők szimbolikus sírhelyének közeléből – ha szerencsénk van, és nem „hanyatlik felhőbe a drégeli rom” – fantasztikus panorámát élvezhetünk a Börzsöny közeli, erdő borította vonulataira.

  • Kiinduló- és végpont: Drégelyvár vasúti megállóhely
  • Táv: 14,1 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 355 m
  • Időtartam: kb. 4 és fél óra
  • Főbb látnivalók: Drégely vára, Deszkáspuszta, Pénzásás

2. Buddha, várpanoráma és halomsírok nyomában

Keszthelyi-hegység

Ez az átlagos állóképességgel is teljesíthető túra Zalaszántón kezdődik. A Kovácsi-hegy kiterjedt bazaltmezőjén számos látnivaló bújik meg, melyek közül a Béke-sztúpát keressük fel, majd a Tátika szunnyadó bazaltvulkánján álló, egykori fellegvár romja következik, ahonnan a környék egyik legszebb panorámája nyílik. A hegyről lefelé változatos bazaltformák, több mint 200 éves ősbükkös és hazánk egyik legnagyobb kora vaskori halomsírmezője kísérik lépteinket.

  • Kiinduló- és végpont: Zalaszántó, Ádám utca buszmegálló
  • Táv: 14,4 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 424 m
  • Időtartam: kb. 4 és fél óra
  • Főbb látnivalók: Tátika vára, tátikai ősbükkös, Zalaszántói buddhista sztúpa, vaskori halomsírok, Kotsy-vízimalom (jelenleg zárva)

3. Élménytúra Somoskő vára „mögött”

Medves-vidék

Különösen családok számára igazi klasszis ez a határ menti útvonal,, ugyanis a látnivalók listája felsorolva is elég impozáns: két tanösvény, egy patak, két látványos forrás, világszenzációnak számító bazaltorgonák, őserdei hangulat, kőtenger, Somoskő vára, a híres Macskalyuki-bánya, egy kilátó, egy játszótér és büfé. A hivatalosan Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) határából, a kiépített parkolóból induló, két tanösvényből összeálló túrakört mi Somoskő várából startolva tesszük meg. A gyerekek az ő szemükkel nézve is érdekes látnivalók sokasága miatt fogják szeretni ezt a rövid körtúrát, a felnőttek pedig azért, mert földtörténeti, történelmi és kulturális kuriózumok is átszövik.

  • Kiinduló- és végpont: Somoskő, községháza buszmegálló
  • Táv: 7,5 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 226 m
  • Időtartam: kb. 2 és fél óra
  • Főbb látnivalók: Somoskő vára, somoskői bazaltömlés és kőtenger, Krúdy-forrás, Macskalyuki-bánya, a Macskalyuki-bánya kilátója

4. Nagy-nyugodó – Hollóháza (OKT-27.)

Tokaji-hegység

A Tokaji-hegység keleti és északi részén járunk a Kéktúra 27. szakaszán. A Sátoros-hegyek vidékéről indulva vágunk át a hegység keleti, alacsonyabb tömbjei között, és felkeressük a völgyekben ülő, nagyrészt egyutcás falvakat. A Nagy-Milic felé tartva a füzéri vár hófehér falainak látványa határozza meg a magaslatok közé ékelődő Hegyköz tágas medencéjének hangulatát. A vad sziklaszirten ülő várrom és a hátterében emelkedő erdős hegyoldal festői tájképéhez foghatót nem találunk máshol az országban. A füzéri vár alatt elkanyarodó Kéktúra végül a Kis-Milic kilátójához kapaszkodik, ahonnan a hatalmas, kiterjedt tömegként hullámzó Tokaji-hegység panorámája koronázza utunkat. A Nagy-Milicen átbukva meseszép szálbükkösben ereszkedünk a felvidéki kilátást nyújtó Bodó-réten át Hollóházára, ahol az Országos Kéktúra emlékműve jelzi a hosszú vándorlás szimbolikus kezdő- vagy végpontját.

  • Kiindulópont: Nagy-nyugodó
  • Végpont: Hollóháza
  • Táv: 44,4 km
  • Szintemelkedés: 1485 m
  • Szintcsökkenés: 1530 m
  • Időtartam: 2-3 nap
  • Főbb látnivalók: Pálházai Erdei Vasút, Füzérkomlósi kisvasúti emlékhely, Füzér vára, Károlyi-kilátó (Kis-Milic), Bodó-rét. Hollóházi Porcelán Ipartörténeti Kiállítóterem
Más túrát keresel?

A Természetjáró.hu folyamatosan bővülő katalógusában országszerte több mint ezer közül válogathatsz: gyalogos túrákat éppúgy találsz benne, mint kerékpáros- és vízitúrákat, terepfutásokat vagy teljesítménytúrákat. Mindegyikhez fotógaléria, részletes leírás és térképes nyomvonal tartozik, ami akár le is tölthető. De még erre sincs szükség, hiszen telefonon egyetlen gombnyomással megnyithatod a túrát az ingyenes Természetjáró appban, amivel lementheted térerő nélküli használatra, és a terepen navigálhatsz is. Ha pedig inkább magadnak keresnél útvonalat, azt is megszerkesztheted a Túratervezővel, nyomon követve a közeli látnivalókat és szállásokat, sőt áttekintheted a térképen az aktuális terepi figyelmeztetéseket, lezárásokat is.

Cikkajánló