Végre lehet szavazni, melyik faj legyen 2021-ben az év madara

Megkezdődött az év legfontosabb madárügyi szavazása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján. Idén három cuki éneskesmadárfaj közül választhatsz: a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély. 2020. július 27-ig szavazhatsz a kedvencedre.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. július 8.

Megkezdődött az év legfontosabb madárügyi szavazása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján. Idén három cuki éneskesmadárfaj közül választhatsz: a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély. 2020. július 27-ig szavazhatsz a kedvencedre.

Szavazni július 27-éig lehet az MME honlapján. Egy IP-címről csak egy szavazatot fogad el a rendszer. A legtöbb szavazatot begyűjtő faj lesz az év madara 2021-ben, s e madár köré szervezi majd a jövő évi kampányát az egyesület. A mezőny most is erős. Mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben az egyesület fokozott figyelmet tud fordítani a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására.

És akkor a három jelölt:

Cigánycsuk (Saxicola torquata)

Hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Kis őrgébics (Lanius minor)

Magyarországon leginkább a sík vidéki, bokrokkal tarkított területeket részesíti előnyben, elsősorban a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon, a Dunántúlon nagyon kis számban fordul elő. Rovarokkal, kisebb részben apró rágcsálókkal táplálkozik. Az egyik legkésőbb érkező, és leghamarabb elvonuló madarunk, a telet Afrika déli részén tölti.


Sordély (Emberiza calandra)

Kifejezetten kötődik az agrárkörnyezethez, kedveli a mozaikos, kisparcellás, extenzív mezőgazdálkodás által kialakult területeket. A száraz, vagy időszakosan vizes élőhelyeken telepszik meg, a mocsarakat, ártereket elkerüli. Elsősorban az alföldi, nyílt területek madara, de kisebb sűrűségben dombvidékeken is előfordul. Állandó madarunk, télen nagyobb csapatokba is verődhet.

A szavazatodat az MME honlapján tudod leadni a neked szimpatikus madárfajra, itt a jelöltekről további érdekességeket is olvashatsz.

Forrás: mme.hu

Cikkajánló