Veszélyes-e a villámok fotózása?

Többek közt erről is beszélgettünk Makovics Kornéllal, aki gyönyörű villámos fotósorozatával nyerte meg a Magyarország 365 fotópályázat egyik különdíját.

Fotó:
Makovics Kornél
2022. január 31.

Többek közt erről is beszélgettünk Makovics Kornéllal, aki gyönyörű villámos fotósorozatával nyerte meg a Magyarország 365 fotópályázat egyik különdíját.

A fotóriporterként dolgozó Makovics Kornél nem szeretné, ha villámfotósként skatulyáznánk be, hiszen munkájából adódóan sokféle témában jártas. Csillagjárós képeket, gömbpanorámákat, vagy éppen infrafotókat készít például, de szívesen járja az erdőt vadakat fotózva is. Legnagyobb szerelme azonban a villámok fotózása maradt, és minden szerénység nélkül elmondhatja magáról, hogy Magyarországon a legjobb villámfotókat még mindig ő készíti. A 2021-ben harmadik alkalommal megrendezett Magyarország 365 fotópályázaton a Turista Magazin kiadója, a Magyar Természetjáró Szövetség különdíját kapta Viharvadászat című fotósorozatáért, ennek apropóján beszélgettünk vele Fókuszban a Természet rovatunkban a Turista Magazin februári lapszámában.

– Sokan a közelgő vihar elől menedéket keresnek, te pedig alig várod, hogy kint lehess a csapkodó villámok között. Nem félsz ilyenkor?

– Ha valaki félős, az meg se próbálja! Viszont valószínűbb, hogy lezuhanjon egy repülő, mintsem hogy beléd csapjon egy villám. De nyilván nagyobb az esélyem azokhoz képest, akik ilyenkor otthon alszanak, mivel ráadásul sokszor fent vagyok egy dombtetőn egy fémállvánnyal, de ez benne van a pakliban.

– Miért mész fel dombtetőkre?

– Azok a kedvenc képeim, amelyeken látszik a lecsapás helye is. Az Alföldről nehéz ilyen képet készíteni, de a Szekszárdi-dombság már alkalmas erre. Sokszor még azt is látom, ahogy izzik a talaj pár másodpercig, miután lecsapott a villám. Ha pedig városi környezetben szeretnék megörökíteni villámot, akkor Szekszárdon az egyik tízemeletes házra megyek fel. Ott szó szerint a villámhárítók között vagyok.

– Azért csak van benned valamilyen izgalom ilyenkor, nem?

– Hát persze, azért is csinálom. Szinte érzem, hogy forr a vérem. Az adrenalin már akkor megmozdul bennem, amikor elindulok a terepre.

A teljes interjút a Turista Magazin februári lapszámban olvashatjátok, amit ide kattintva rendelhettek meg, előfizetni pedig itt tudsz ránk. A korábbi lapszámokat pedig itt tudjátok megrendelni.

Cikkajánló