Videó: Ilyen cuki egy urálibagoly-fióka

A Bükki Nemzeti Park közösségi oldalán osztott meg egy felvételt, amin egy aranyos fészekhagyó épp kezd megismerkedni a világgal.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. július 11.

A Bükki Nemzeti Park közösségi oldalán osztott meg egy felvételt, amin egy aranyos fészekhagyó épp kezd megismerkedni a világgal.

A legtöbb bagolyfajra jellemző, hogy a fiókák még teljes röpképességük elérése előtt kimerészkednek a biztonságot nyújtó otthonukból. Ez az urálibagoly-fióka is még rendkívül fiatal, de már ügyesen mozog az erdőben. Bár jórészt még pelyhes, evezőtollai már kinőttek annyira, hogy képes egyik fáról a másikra átrepülni. Jellegzetes hangjával pedig folyamatosan jelzi a szülőknek, hogy bizony még igényt tart az ellátásra – olvasható a nemzetipark-igazgatóság bejegyzésében. A videót Molnár Márton természetvédelmi őr (Mátrai Csoport) készítette.

Uráli bagoly (Strix uralensis)

Nagy termetű bagolyféle, testhossza 50–59 cm, szárnyfesztávolsága 110–125 cm, testtömege 550–1200 g. Szárnyvégei lekerekítettek, feje kerek, arcfátyla sárgásszürke, szeme fekete, csőre fakósárga, farka hosszú és ék alakú. Tollazata sárgásan szürkésbarna sötétebb, kontrasztos csíkozással. Magyarországon az Északi-középhegység gyertyános-tölgyeseit és bükköseit lakja. Hazánkban állandó madár, fészkelőállománya 160–260 párra tehető.

A bagolyfiókák nem mennek messzire: naphosszat a faágakon ücsörögnek. Szüleik az első szárnypróbálgatásaikig etetik őket, a potenciális veszélyt jelentő betolakodókkal szemben pedig meglehetősen agresszíven lépnek fel. A fiatal uráli baglyokra ebben az időszakban számos veszély leselkedik, amelyek közül a ragadozó emlősök és madarak támadásai tekinthetők a legfenyegetőbbnek. Ebben a cikkünkben még több érdekességet megtudhatsz az uráli bagolyról.

Ha az erdőben esetleg bagolyfiókára bukkannánk, messzire kerüljük el, mert a szülők az emberre is agresszíven rátámadnak. Erőteljes karmaikkal komolyabb sérülést is okozhatnak! Az uráli bagoly hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Cikkajánló