Így kerüld el az illegális hegyi vezetőket a Tátrában

Rengetegen indulnak el elegendő tapasztalat híján önállóan vagy engedéllyel nem rendelkező hegyi vezetővel a szlovákiai csúcsokra, ezért az utóbbi időben megsokszorozódott a balesetek száma.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lánczi Péter (Kiemelt kép)
Forrás:
magas-tatra.info
2022. augusztus 15.

Rengetegen indulnak el elegendő tapasztalat híján önállóan vagy engedéllyel nem rendelkező hegyi vezetővel a szlovákiai csúcsokra, ezért az utóbbi időben megsokszorozódott a balesetek száma.

2019 nyarához képest idén háromszorszorosa azoknak az eseteknek a száma, amikor a Hegyi Mentőszolgálatot vezető nélkül túrázó hegymászókhoz riasztották. Aki le szeretne térni a kijelölt túraútvonalakról, annak vagy hegymászó igazolványra van szüksége, vagy pedig hegyi vezető kíséretében indulhat útnak.

Azonban a hegymászó igazolvány sem biztosíték arra, hogy az illető rendelkezik a megfelelő tapasztalattal.

„Az emberek túlbecsülik képességeiket, nincs elég tapasztalatuk, vagy egyszerűen csak azt mondják, hogy nem akarnak fizetni egy hegyi vezető szolgáltatásaiért” – olvasható a magas-tatra.info weboldalon. Hegymászó túrára, tehát például a Gerlachfalvi-csúcsra vagy a Lomnici-csúcsra csak okleveles hegyi vezető vihet túrázókat, és a törvény szerint az illetőnek olyan egyesület vagy külföldi jogi személy által kiállított bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, amely tagja a Hegyi Túravezetők Nemzetközi Szövetségének (UIAGM/IFMGA). Michal Gerčák, a Szlovák Köztársaság Hegyi Túravezetők Országos Szövetsége Technikai Bizottságának elnöke szerint az illegális túravezetés azért virágzik az országban, mert a területen nincs ellenőrzés.

Ha biztos akarsz lenni abban, hogy engedéllyel rendelkező túravezetővel indulsz útnak, a Hegyi Túravezetők Országos Szövetségének listáján leellenőrizheted az adott személyt, illetve egyes hegyi vezetők képesítését a helyszínen is megtudhatod. A Tátrában több helyen, például a menedékházakban és a felvonók közelében ki van függesztve annak az igazolványnak a képe, amivel a vezetőnek rendelkeznie kell.

Amennyiben szeretnénk felmérni a képességeinket, válasszuk a klasszikus gyalogtúrák egyikét, például a Tengerszem-csúcs, a Kriván vagy a Fehér-tavi-csúcs megmászását. Ha ez az útjelző táblán látható idő alatt sikerül, akkor mehetünk nehezebb túrákra. Kezdőknek és gyerekeknek a Lomnici-nyereg és a Lomnici-csúcs közötti útvonalat ajánlják.

Fontos, hogy egészségesen, fitten vágjunk neki a túrának, a megfelelő felszereléssel, cipővel, ruházattal felszerelkezve.

Igazolvány ide vagy oda, aki egyedül akar mászni, annak tudnia kell, hogyan bánjon a kötéllel, hogyan kell olvasni a falrajzot, a falat, hogyan kell mászni, biztosítani, és egy rögtönzött mentésre is képesnek kell lennie a terepen – sorolja a magas-tatra.info oldal. A statisztikák szerint egyre több turista indul önállóan és felkészületlenül útnak, ennek köszönhető a 2022 eleje óta feljegyzett hét haláleset közül hat. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a Hegyi Mentőszolgálat beavatkozásáért – ha nem rendelkezünk a megfelelő biztosítással – több száz, de akár több ezer eurót is fizethetünk.

Cikkajánló