Megjelentek az algák a Balatonon, de elfújta őket a szél

A Balaton nyugati felében több helyről jeleztek algásodást az elmúlt napokban, de hétfő kora délutánra elfújta a szél a vízfelszínen lebegő algákat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Balatoni Limnológia Kutatóintézet
HírBalaton
2022. június 27.

A Balaton nyugati felében több helyről jeleztek algásodást az elmúlt napokban, de hétfő kora délutánra elfújta a szél a vízfelszínen lebegő algákat.

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor vasárnap este közölte a HírBalatonnal, hogy a Balaton nyugati felében az elmúlt napokban algavirágzást észleltek. Az elnök az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz és a balatoni miniszteri biztoshoz fordult, hogy útmutatást kérjen arról, mi a teendő a következő forró napokon a tóparti strandokon, ha elszaporodik az alga. Ez utóbbi helyről választ nem kapott, mert kiderült, hogy nincs már miniszteri biztosa a Balatonnak.

Az utóbbi években többször volt algavirágzás a Balatonon. Most a vízhőmérséklet emelkedésével párhuzamosan a nyári időszakra jellemző kékalgák és fecskemoszatok jelentek meg.

Az algahelyzetről Vörös Lajos a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa írt hosszabb összefoglalót az intézet oldalán. "A hétvégén szombaton és vasárnap a nyugati tóterületen főleg a partközelben, de látványos foltokban távolabb is zöldre színezték a Balaton vizét az algák. E jelenség oka az volt, hogy a lebegő mikroszkópikus algák fő tömegét fonalas kékalgák, más néven cianobaktériumok alkották, és ezek gyűltek össze a vízfelszín közelében. Hétfőn, június 27-én délutánra a feltámadt szél szétoszlatta ezeket az algafelhőket, amelyek mennyisége többé-kevésbé egyenletes eloszlásuknak köszönhetően már nem kifogásolható a tóban. (Az időjárási körülmények változásával ez a jelenség megismétlődhet)"

Az intézet munkatársai június 27-én hétfőn méréseket végeztek a Keszthelyi- és a Szigligeti-medencében. Az algák mennyiségét jelző mutatók jóval az egészségügyi határérték alatt voltak. (A klorofill koncentráció egyaránt 25-26 µg/l volt a teljes vízoszlopra vonatkoztatva. Az egészségügyi határérték - kékalga dominancia esetén- 75 µg/l.)

Ahogy Vörös Lajos írja bejegyzésében, az ezekben a napokban legtömegesebb kora nyári Dolichospermum flos-aque nevű "gubancos" fonalakat képező cianobaktérium hamarosan el fog tűnni a vízből, és átadja helyét a meleg nyár jellegzetes algafajainak, amelyek kis mennyiségben már meg is jelentek a tóban. A nyári algák várható mennyiségét azonban nem lehet előre becsülni.

Az algák mennyisége és faji összetétele változik az év során.

Tavasszal például a kovamoszatok dominálnak a Balatonban, nyáron a fecskemoszatok, majd késő nyáron a fonalas a kékalgák. A kékalgák többsége trópusi eredetű, szeretik a meleg vizet, ezért is jellemző, hogy a nyár végére szaporodnak el.

A balatoni algahelyzetről két éve készítettünk riportot, ide kattintva olvashatod.


Cikkajánló