Vízi kalandok, ártéri múltidézés – megjelent nyári lapszámunk

Összevont lapszámunkban négy olyan, kevésbé ismert vízitúrahelyszínt járunk be, amelyek rendre előkelő helyen szerepelnek az evezősök ranglistáin, s ezek apropóján egyúttal megidézzük a mára jórészt eltűnt árterek gazdag vízi világát is.

Összevont lapszámunkban négy olyan, kevésbé ismert vízitúrahelyszínt járunk be, amelyek rendre előkelő helyen szerepelnek az evezősök ranglistáin, s ezek apropóján egyúttal megidézzük a mára jórészt eltűnt árterek gazdag vízi világát is.

Hazánk sajátos vízrajzi helyzete lehetővé teszi, hogy csodálatos vadvizeken túrázzunk, ami ezáltal már-már kötelező programnak számít egy vérbeli természetjáró számára. Különösen azért, mert a Tüskevár által megrajzolt, még itt-ott fellelhető vízi világhoz kapcsolódó kalandok sokunk gyerekkorát színesítették meg.

Nyári lapszámunkban tehát a vízitúrázásra fókuszálunk: egyrészt vadregényes, de kevésbé ismert célpontokat járunk be (Öreg-Túr, Dráva, Garam, Kis-Balaton), másrészt bemutatjuk a legjobb családi vízitúrahelyszíneket (Top 10). Matula bácsi világát, az eltűnőben lévő árterek és mocsarak roppant gazdag, helyenként még fellelhető biológiai sokszínűségét további cikkeinkben (Ökotúra, Rejtett Kincseink) villantjuk fel. Ahogy azt is, hogy a klímaváltoztatás nagyon is érzékenyen érinti a még megmaradt vízi világot. Amíg a gátak közé szorított víz elfolyik, megtermékenyítő árvízből egyre kevesebb van, a lecsapolásokat túlélt mocsarak kiszáradnak, addig a „túloldalon” egyre több a villámárvíz. Őseink nagyon értettek a víz megtartásához, amelyre előbb-utóbb szükség lesz, hiszen a közhiedelemmel ellentétben Magyarország egyáltalán nem gazdag a felszíni vizek mennyiségét tekintve: az ország vízmérlege negatív.

Vízitúrára fel!

Első utunk az ország északkeleti szegletében folydogáló Öreg-Túrra visz, amely előkelő helyet foglal el a vízitúrázók bakancslistáján. Népszerűsége érthető, hisz hazai viszonylatban egy egyedülálló hangulatú folyóról van szó, a folyó környezetében pedig különleges látnivalók rejtőznek: Túristvándi vízimalma, kastélyok, csónakos fejfák, fatornyos, festett fakazettás templomok és Móricz Zsigmond szülőháza.

Második vízitúrás írásunk Európa Amazonasát, a Drávát, illetve annak tágabb környezetét mutatja be. Az ismert természetvédő civil szervezet, a WWF (World Wildlife Fund) által 2009-ben bevezetett név elsőre kicsit hatásvadásznak tűnhet, de ha jobban megismerjük a Mura, a Dráva és a Duna árterei által közrefogott, öt országban elhelyezkedő, hatalmas zöldfolyosót, rájöhetünk, hogy messze nem csak egy marketingfogásról van szó. Szóval bevetettük magunkat a vadonba, s megrajzoltuk Európa új bioszféra-rezervátumának kontúrjait.

Harmadik túránk Szlovákia második leghosszabb folyójának, az Alacsony-Tátrában eredő Garamnak az alsó szakaszára vezet. Itt már messze nem a vadvízi evezésre is alkalmas hegyi folyó a Garam, de ez az alsó szakasz is tartogat bőven meglepetéseket: néhány kisebb hullámokat keltő zúgó teszi mozgalmassá az utat, míg a folyó esztergomi torkolata valóban festővászonra kívánkozik.

És végül, de nem utolsósorban megnéztük Fekete István Kis-Balatonját is, mert az egyrészt kiváló családi evezős helyszín és elsőre nem is gondolnánk, hogy itt vízitúrázni is szoktak, másrészt így kaphatunk teljesebb képet erről a nádassal borított, mocsaras vidékről, amely hajdanán a Balaton déli oldalát jellemezte.

Vízitúrára fel – családdal is!

TOP 10 rovatunk írását annak hiánypótló volta miatt emelném ki. Nagyon fontos ugyanis az első családi vízitúra gondos megtervezése, hiszen semmiképpen nem jó, ha egy kellemetlen élmény miatt hosszú ideig elvesszük gyermekünk kedvét az egésztől. Gyerekszemmel nézve a jó kenutúra rövid és élményekben gazdag. Azaz nemcsak egy folyón evezünk a napon, hanem be lehet menni a nádasba, lehet kerülgetni fákat és bokrokat, esetleg lehet látni madarakat és más élőlényeket. És naná, hogy lehet strandolni is, ráadásul lehetőleg a többi pajtással! Mindez szervezést és tapasztalatot igényel, ezért a Természetjáró.hu kínálatából összegyűjtöttük a legjobb családi vízitúrahelyszíneket. De ide kapcsolódik Meteo rovatunk írása is, amelyben segítünk kicsit felkészülni „vihartanból”, hiszen a vízitúra nem játék, s komoly veszélyhelyzeteket szülhet, ha a vízen ér minket egy nyári vihar.

Matula bácsi nyomában

Volt itt egy tudós ember, azt mondta, több lehet háromszáz évesnél, és azt mondta, igazuk volt a régieknek, akik szentnek tisztelték az ilyen fát. És Tutajos úgy érezte: igaza volt annak a tudósnak. A koronában emberderék vastag, görcsös ágak nyúltak szét, és rettenetes erejükben mintha az eget tartották volna” – írta Fekete István híres regényében. A konkrét vízitúrahelyszínek és túrajánlók mellett szerettük volna bemutatni a hazánkra korábban oly jellemző, kiterjedt árterek gazdag élővilágát és kultúráját, különösen ott, ahova vízitúráinkkal invitáljuk a kedves Olvasót.

Így került be lapszámunka az ország egyik legrégibb fokozottan védett természeti területe, a Bátorligeti-ősláp (Ökotúra), amely kicsiben máig megőrizte azt a különleges élővilágot, amely a történelem előtti időkben a Nyírséget jellemezte. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberével jártuk be az Öreg-Túrhoz közel eső Bátorligeti-ősláp Természetvédelmi Területet és néztük meg a Bátorligeti Őslápmúzeumot.

Bejártuk a Dráva mentén található, csodálatos Ormánságot is (Rejtett Kincseink), megismertük a letűnt ártéri kultúrájának legerősebb szimbólumának számító talpasházakat, felkerestük a négy, épen megmaradt, 18. századi, festett fakazettás templomot, és az Ős-Dráva Látogatóközpontot is.

Zöldhullám rovatunk írása a Tisza-tóról sokak által ismert sulymot, vizeink védett csemegéjét mutatja be. Messzelátó rovatunk helyszíne pedig a Kis-Balaton szomszédságába, a Balaton délnyugati csücskébe, az újonnan átadott Somos-kilátóba invitál, ahonnan egyrészt bámulatos panoráma tárul elénk a Balaton nyugati medencéjére, másrészt egy rövid túrával az egyedülálló Csillagvárat, a Festeticsek erődszerű vadászlakját is útba ejthetjük.

Szóval evezésre fel, nyári lapszámunkkal többnapos kalandozásra csábítunk!

Vásárold meg összevont nyári lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el cikkünket! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló