Zöld recepttel a Sas-hegyre

A zöld recept pont olyan, mint egy hagyományos recept, csak épp gyógyszer helyett mozgást ír fel az orvos. A programhoz csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat, illetve a Sas-hegyi Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont is.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) / hegyvideksport.hu
2023. március 13.

A zöld recept pont olyan, mint egy hagyományos recept, csak épp gyógyszer helyett mozgást ír fel az orvos. A programhoz csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat, illetve a Sas-hegyi Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont is.

Köztudott, hogy a rendszeres mozgás, a természetben eltöltött idő mind pozitív hatást gyakorol egészségünkre, hozzájárul például a stressz csökkentéséhez és az immunrendszert is erősíti. A Zöld Környezet és Egészség (URBACT Health&Greenspace) nemzetközi projekt kettős célja a zöldinfrastruktúra fejlesztése és az emberi egészség védelme. Ehhez a programhoz csatlakozott a Hegyvidéki Zöld Iroda helyi intézmények és orvosok összefogásával, melynek keretében kísérleti jelleggel egyes praxisokban bevezették a zöld receptet.

A program keretében meghirdetett zöld recept révén egyes mozgásformák most már receptre is felírhatók a Hegyvidéken.

A zöld recept tehát hasonlóan néz ki, mint egy hagyományos recept, csak éppen nem gyógyszert, hanem mozgást ír fel rá az orvos. A dolog nem új keletű. A zöld receptet először Új-Zélandon vezették be a 90-es években, azóta már az USA-ban és Nagy-Britanniában is meghonosodott. Az eddigi tapasztalatok azt támasztják alá, hogy, akik zöld receptet kaptak orvosuktól, nagyobb valószínűséggel kezdenek mozogni, az egészségükre gyakorolt hatás pedig mérhető, a zöld receptek révén egy önkormányzat egészségügyi kiadásai is csökkenhetnek.

A Sas-hegyi Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont is csatlakozott a programhoz. Zöld recepttel 100 Ft-os regisztrációs jeggyel várják a látogatókat és a gyógyulni vágyókat, akik akár vezetett körtúra keretében is felfedezhetik a terület különleges élővilágát. A túra hossza: 850 méter, nehézségi foka: könnyű, időtartama legalább 1 óra.

A túrákon zöld recepttel való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a sashegy@dinpi.hu címen.

  • Nyitva tartás: 2023. 02.25-től – 2023. 12.01.-ig minden hétvégén és ünnepnap
  • A vezetett túrák időpontjai: 10:30, 12:00, 13:30, 15:00

További információk a Sas-hegyi Látogatóközpontról itt találsz. A Hegyvidéki Önkormányzat és partnerei által szervezett "Zöld recept" program számos más mozgáslehetőséget is kínál. Mindezekről ebben a cikkünkben is olvashatsz, illetve a hegyvideksport.hu oldalon is találsz infókat.

Cikkajánló