Zselyke, a farkaslány szemez a kamerával és nagyon cuki

Ritkán lehet látni olyan felvételt, amelyen egy fiatal nőstényfarkas az erdei vadkamerával barátkozik. Az Aggteleki Nemzeti Park területén nem olyan régen sikerült rögzíteni egy ilyen esetet.

Szerző:
TM
WWF
Fotó:
Szabó Ádám / ANPI
2015. augusztus 24.

Ritkán lehet látni olyan felvételt, amelyen egy fiatal nőstényfarkas az erdei vadkamerával barátkozik. Az Aggteleki Nemzeti Park területén nem olyan régen sikerült rögzíteni egy ilyen esetet.

Nem más, mint Zselyke, a kíváncsi farkaslány tévedt a kihelyezett vadkamera közelébe. Ezek a négylábúak rendkívül rejtőzködő életmódot folytatnak, ám Zselyke ezúttal közel merészkedett a kameracsapdához, az utolsó pillanatban azonban kikerülte azt.Szabó Ádám az ANPI (Aggteleki Nemzeti Park) nagyragadozó kutatója a Turista Magazin megkeresésére elmondta, hogy Zselyke a mai napig a nemzeti park területén tartózkodik, és a közel 20 éve a park területén élő farkaspopulációhoz - amely feltehetőleg egy farkascsaládot jelent - tartozik. A kamera által rögzített felvétel azért érdemel figyelmet, mert ezeket az állatokat nagyon ritkán lehet lencsevégre kapni, a lakott területeket messzire elkerülik, a közhiedelemmel ellentétben a gazdák állatai nincsenek veszélyben. A szakember tájékoztatása szerint Zselykétől sikerült DNS mintát szerezni, amely lehetővé teszi a beazonosítását a további kutatómunkában. A farkaslány első nyomait egy patak partján találták meg, ezért is adták neki a Zselyke nevet, amely patakot, folyócskát jelent.

Szabó Ádám hozzátette: ha sikerülne elfogni, akkor az állatot ellátnák egy műholdas nyomkövetővel, amely segítségével figyelni tudják, hogy merre jár pontosan.

Miért fontosak a kameracsapdák?

A kameracsapdák fotóinak és filmfelvételeinek segítségével, illetve a DNS minták azonosításával nyomon követhetők a hazánkban élő farkasok. A szakemberek megismerhetik a falkák összetételét és rokonsági viszonyait. A vadkamerák számos információval segíthetik a kutatómunkát, és a még mindig gyakori illegális kilövések elleni harcban is fontosak: segítségükkel beazonosíthatók az elejtett állatok. Magyarországon a farkas kilövése bűncselekmény, amiért akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható.

Kapcsolódó cikkek:

Minden kiderült a nálunk kóborló medvéről

Cikkajánló