Itatással is segítsük a madarakat!

Ha szeretnénk segíteni a körülöttünk élő állatoknak a forró, nyári napokon, a legjobb, amit tehetünk, hogy kihelyezünk számukra egy itatót. De ha egyszer kitettük, figyeljünk arra, hogy mindig legyen benne víz, az állatok ugyanis megszokják a vízlelőhelyet, és egész nyáron számítani fognak rá.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. június 24.

Ha szeretnénk segíteni a körülöttünk élő állatoknak a forró, nyári napokon, a legjobb, amit tehetünk, hogy kihelyezünk számukra egy itatót. De ha egyszer kitettük, figyeljünk arra, hogy mindig legyen benne víz, az állatok ugyanis megszokják a vízlelőhelyet, és egész nyáron számítani fognak rá.

Az ember közelében élő állatok számára egyre nehezebb a vízhez jutás, hisz a gyakoribbá váló aszályos időszakokban kevesebb természetes pocsolyát találnak, de egyre kevesebb például a baromfiudvar is, ahol a madarak könnyedén juthatnak vízhez és porfürdőhöz. A településeken viszont egyre nagyobb területeket építenek be, a csupasz föld, a gyep helyett egyre több a beton, a térkő, ami fokozza a vízhiányt.

Ezért is fontos, hogy saját kertünkben, teraszunkon segítsük a madarakat itatók kihelyezésével. Ezeket az itatókat egyéb állatok – rovaroktól a békákon, gyíkokon át az emlősökig – is szívesen használják majd. A nyári kánikulában akár kilométernyi távolságokról is jönnek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz. Amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek, így nagyobb az esélye annak is, hogy elfoglalják a kihelyezett madárodúkat, és télen rájárnak az etetőre.

Milyen legyen az itató?

Következzen néhány tanács a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől.

  • A legjobb, legegyszerűbb itató és madárfürdő a 45-50 cm átmérőjű (vagy nagyobb) műanyag virágalátét, melynek mélysége a kistestű fajok számára is biztonságos 5-7 cm.
  • Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
  • Az itatást nem csak kertben, de erkélyen vagy ablakpárkányon is elkezdhetjük. Ezzel kapcsolatban jó ötleteket találunk az MME oldalán.
  • Az itatók vizét rendszeresen, lehetőleg naponta frissre kell cserélni, az elpárolgott vizet napközbeni utántöltéssel pótolhatjuk is.
  • Nagy forgalmú itatóknál, különösen nyáron, hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően algátlanítani és akár fertőtleníteni is az itatót. Ha az itató közelében több egyedet, elsősorban zöldikéket érintő madárelhullást tapasztalunk, a fertőtlenítést lehetőleg minden nap végezzük el. Ennek legpraktikusabb módja, ha naponta váltogatva két itatótálcát használunk – az egyikben itatunk, a másikat napközben fertőtlenítjük, majd öblítést követően kiszárítjuk, és másnap ezt töltjük fel ivóvízzel, közben az előző napon használt itatónál végezzük el a fertőtlenítést.
  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert; kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.
  • Lehetőleg akkora itatót használjunk (40-50 cm átmérőjű már megfelelő), melyben egy balkáni gerle nagyságú madár is képes megfürödni.
  • A talajitató környezetében jó, ha vannak napos gyepfoltok, beülőágak és árnyékot adó búvóhelyek egyaránt. A madarak számára fontos a megfelelő kilátást, ugyanakkor takarást egyaránt biztosító tollászkodóhely. Erre legalkalmasabbak a sűrű bokrok, ezért ha lehet, ilyenek közelébe telepítsük az itatót.

További hasznos tanácsok, érdekes videók a témában az MME oldalán.

Cikkajánló