Meteoritokat gyűjt, hogy a Naprendszerről meséljen

Az égbolton feltűnő hullócsillagok és a Földre érkező égi kőzetek mindig is érdekelték az embereket. De vajon mit jelentenek a meteoritok egy szakértő, egy igazi gyűjtő számára, aki saját gyűjteményéből hozott létre egy kiállítást azért, hogy másokat is megismertessen a meteoritok rejtélyes és izgalmas világával.

2023.09.14.

Szupercellák és tornádók nyomában – interjú Molnár „Storman” Ákos viharvadásszal

Ha vihar közeleg, a legtöbben igyekszünk behúzódni valahová, vannak olyanok azonban, akik ilyenkor vannak elemükben. Ők a viharvadászok, akik nemcsak az Egyesült Államokban és a híres 1996-os Twister című filmben léteznek, de Magyarországon is tevékenykednek. Molnár „Storman” Ákos az ország legismertebb viharvadásza, aki gyerekkori álmát váltotta valóra azzal, hogy felnőttként látványos szupercellák és tornádók nyomában jár.

2023.08.24.

Feri bácsi és Forint kutya végigjárta a kéktúrát

Soós Ferenc és kutyája, Forint július 2-án megérkezett Írott-kőre. A páros április 24-én indult útnak Hollóházáról, hogy egyvégtében teljesítsék a kéktúrát. A több mint két hónapos nagy kalandról immár otthon, Kercaszomoron beszélgettünk.

2023.07.07.

Felkészülés az amerikai vadonra – egy öt hónapos túra megtervezése

Kanadától Mexikóig, 5 hónapon keresztül tervez gyalogolni két magyar az amerikai kontinens egyik legkeményebb túraútvonalán. Vajon fel lehet-e készülni egy ilyen túrára Magyarország hegyeiben, és egyáltalán: hogyan kell megtervezni egy több mint négyezer kilométeres túrát? Kércz Viktorral és Makra Ákossal beszélgettünk felkészülésről, moszkítófelhőről, az itthoni élet szüneteltetéséről, és arról, hogy mikor kell kiszállni.

2023.07.07.

Kanadából jött, hogy végigjárja a kéktúrát

Michel Thibeault több mint másfél hónapot töltött nálunk, hogy Írott-kőtől Hollóházáig teljesítse az Országos Kéktúrát. Élményeiről rendszeresen beszámolt a kéktúrázók online közösségének, ahol sokan követték az útját, és hasznos tanácsokkal is segítették. Most már újra otthon van, Kanadából mesélt nekünk magyarországi élményeiről.

2023.07.03.

Két dal közötti szünet – Ikertesók a Kéken

Közel 1200 km, 50 nap, 35 éjszaka sátorban. Zoli és Laci két átlagos srác, ikrek, elindultak hátizsákkal, és egyhuzamban legyalogolták az Országos Kéktúrát. Józan ész, semmi fakszni, csak egy hosszú túrázás nyugiban Írott-kőtől Hollóházáig. A kéktúrázókkal a sátrazás egyedi élményéről, a komfortzónán túli szabadságról beszélgettünk, és arról, miért a természetjárás a feltöltődés egyik legjobb módja.

2023.06.21.

„Soha semmihez nincs késő” – vallja a nyugdíjas házaspár, akik végigjárták a Kékkört

Márkus József és felesége, Márkusné Wolf Erzsébet a 70. életévük felé közeledve kezdtek bele a Kéktúrába, és három év alatt a teljes Országos Kékkört végigjárták. A kedvencük az Alföld lett, és mindketten vallják, hogy nem kisebb kincset, mint az egészségüket köszönhetik a túrázásnak. Azt tervezik, hogy ezután sem állnak meg. Élményeikről beszélgettünk.

2023.06.16.

Alig múlt 9 éves, de az Országos Kéktúra már a „hátizsákjában” van

Szerencsi András vélhetően az egyik, ha nem az egyetlen olyan kisfiú Magyarországon, aki saját akaratából 9 éves korára, két év alatt teljesítette az 1172 km-es Országos Kéktúrát. Andrist édesanyja, Judit és édesapja, Gábor is elkísérte a túrán. Kedvenc hazai túraútvonalukról akartam faggatni anyát és fiát, aztán egy csomó minden más is szóba került, például, miért szuper dolog sátrazni az erdő közepén, és hogyan motiválhatnak a turistajelzések, a számok, a szintek, vagy éppen egy házi gesztenyetorta.

2023.05.04.

223 km-t gyalogolt le a magyar lány 10 nap alatt az ausztrál vadonban

A Larapinta Trail Ausztrália egyik leglátványosabb és leghosszabb túraútvonala, és több száz kilométeren keresztül kanyarog a kontinens északi, lakatlan, sivatagos területén. A nem mindennapi túrát teljesítő Lestyán Szilviával beszélgettünk, aki tudósként mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozik, szabadidejét azonban legszívesebben a hegyekben és a vadonban tölti.

2023.01.13.

Természetjárás másképp: a highline-ozás

Néhány amerikai sziklamászó pár évtizede kitalálta az egyensúlyozás hevederre komponált művészetét: kifeszítik a „kötelet” két fa közé, vagy éppen egy szakadék fölé, és akrobatikusan egyensúlyozva végigsétálnak rajta a magasban. Fodróczi Zolival, a természetjárás e különös formájának egyik hazai képviselőjével beszélgettünk.

2022.12.20.

Új hosszú távú túraútvonal a Kárpátokban

A Hegyre Megy Egyesület kezdeményezésére, nemzetközi összefogással készül az a hosszú távú túraútvonal, amely Tokajtól a Szent Anna-tóig vezet végig a Kárpátok talán legkevésbé ismert részén, a vadregényes belső vulkáni íven. Német-Bucsi Attilával, az útvonal ötletgazdájával és Kisida Andrással, az egyesület vezetőjével beszélgettünk e különleges útvonal létrehozásáról.

2022.12.03.

Ilyen az, amikor a természet gyógyít

„Mintha intravénásan nyugtatót kapnál” - mondja Ljasuk Dimitry, aki fél évet élt karanténban egyedül egy Tisza-tavi szigeten, amelyről nagyjátékfilmet is készített. A Jóreménység-sziget című film szól a természet gyógyító és a magány átformáló erejéről, és arról, hogy érdemes küzdeni az álmokért.

2022.11.16.

„Nem mi teszünk szívességet a természetnek”

Gyönyörű és elgondolkodtató természetfilm készült hazánk mesterséges vizeiről, amelyek utolsó menedékei lehetnek számos fajnak. Ha engedjük. Már mozikban a „Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében” című film, amelynek kapcsán a rendezővel, Fehér Zoltánnal beszélgettünk többek között arról, hogy mi maradt mára a "vizek országából".

2022.10.17.

Az erdő mint a kiengesztelődés helye

Izsák atyával, a Szent Mauríciusz Monostor szerzetesével beszélgettünk az erdő csendjéről, a természetjárás és a hit kapcsolatáról, a Bakonyról és benne Bakonybélről, és persze arról, hogy minden túra zarándoklat is egyben.

2022.05.15.