MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.02.28. 11:30,   Szöveg: Turista Magazin,   Fotó: 123rf.hu

Hóvirág vagy tőzike? Lerántjuk a leplet!

Javában virágzik a kikeleti hóvirág és a tavaszi tőzike, a tavasz két pompás hírnöke. Mindkettő védett, mindkettő amarilliszféle, termetük is megtévesztően hasonló, de vajon miről tudjuk őket egyértelműen megkülönböztetni? Segítünk.

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) messziről akár a hasonló termetű és élőhelyigényű kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis) is összekeverhetnénk, de a tavaszi tőzikének szélesebb a bókoló virága, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók. Ez utóbbi a legszembetűnőbb alaktani különbség a két faj között. A kikeleti hóvirág külső lepellevelei fehérek, a kicsípett csúcsú, szintén fehér alapszínű belsők pedig zöld rajzolatot viselnek. A tavaszi tőzike egy hagymás évelő, amely 10–30 cm magasra nő meg. Az egyszikűek osztályába, a spárgavirágúak rendjébe és az amarilliszfélék családjába tartozik.

 

Fotó: 123rf.hu

Tehát a legfőbb különbség: a kikeleti hóvirág (balra) külső lepellevelei teljesen fehérek, a szintén fehér alapszínű belsők zöld rajzolatot viselnek, míg a tavaszi tőzike (jobbra) lepelleveleinek csúcsán zöld vagy sárgás foltok láthatók

 

Gyertyános-tölgyesekben, ligeterdőkben, bükkösökben, nedves réteken találkozhatunk vele. Ami az előfordulását illeti, a Pireneusoktól Belgiumig, keleten egészen Ukrajnáig elterjedt, Közép-Európában is őshonos, kivétel ez alól a Magas-Alpok. Délen Olaszország középső részéig nő. Magyarországon számos helyen találkozhatunk vele: a Bakonyban, a Bakonyalján, a Keszthelyi- és a Kőszegi-hegységben, a Kemenesháton, a Vend-vidéken, a Hetés és a Göcsej területén, a Zalai-dombvidéken, Belső- és Külső-Somogyban, a Kis-Alföldön, a Mezőföldön, a Bodrogközben és a Szatmár–Beregi-síkon. A kikeleti hóvirág hazánkban a középhegységekben és a Dunántúlon igen gyakori, az Alföldön azonban csak szórványos az előfordulása. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Fotó: 123rf.hu

Most már biztosan tudjátok, hogy ezek itt tavaszi tőzikék

 

Fotó: 123rf.hu

Itt pedig frissen kibújt kikeleti hóvirágokat láttok

 

A tavaszi tőzike február végén, márciusban virágzik. Magyarországon védettséget élvez, természetvédelmi értéke 5000 Ft. A tömeges gyűjtés és kitaposás mellett azért is veszélyeztetett, mert élőhelyei megszűntek, átalakultak. A folyószabályozások korában a folyók menti erdők letermelése okozott nagy károkat az állományban.

 

Kapcsolódó cikkek:

Több millió tőzike között sétáltunk a Csáfordjánosfai-erdőben

Szigorítások a tőzikék védelmében a Csáfordjánosfai-erdőben

Nyílnak a tavaszi virágok a Kámoni Arborétumban

Előbújtak az első krókuszok Ásotthalmon

Előbb kezdődik a hóvirágünnep Alcsúton

Bontogatják a szirmaikat a téltemetők

 

 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...