MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.04.10. 11:39,   Szöveg: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság,   Fotó: Gruber Tamás, Mario Romulic

Újjáéledt a barcsi Ó-Dráva holtág

Sikerrel zárult a magyar–horvát élőhely-revitalizációs beruházás az Ó-Dráva holtágban, amely az Európai Unió LIFE pályázatának keretében, nemzetközi összefogással valósult meg. 

A barcsi Ó-Dráva a magyar–horvát országhatár két oldalán található, és mindkét oldalon természetvédelmi oltalom alatt áll, sőt, része a két ország által közösen létrehozott Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátumnak is.

 

Fotó: Gruber Tamás

 

Az egykori Dráva kanyarulat mára holtággá alakult, melyet a parton kemény- és puhafás ligeterdők keskeny sávja szegélyez. A beruházásra azért volt szükség, mert az Ó-Dráva vízellátása a Dráva medersüllyedése miatt romlott az elmúlt évtizedekben, s ez száraz időszakokban veszélyt jelentett az élőhelyekre. E változatos, vízparti élőhelyek nagyon sok madárfaj, köztük a feketególya, a bakcsó, a törpegém fészkelő- és táplálkozóhelye, de nagy számban találhatók itt hüllők, kétéltűek és védett növények is, úgymint a vízben gyakori sulyom és tündérfátyol, az erdős élőhelyen előfordul a téli zsurló és a kardos madársisak.

 Fotó: Mario Romulic

 

A problémák megoldása érdekében a projekt keretében egy vízvisszatartó fenékküszöb épült. A műtárgy feladata az, hogy megfogja a holtágból a Dráva irányába kifolyó vizeket, ezzel stabilizálja az Ó-Dráva vízszintjét, és megakadályozza károsan alacsony vízszintek kialakulását – írja sajtóközleményében a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Fotó: Gruber Tamás

 

A nyílt vízfelület fenntartásáért egy kisebb kotrás is megvalósult, ennek során 7000 m3 iszapot távolítottak el, amit egy csővezetéken és a Fekete-árkon keresztül kiszivattyúztak a Drávába. A ligeterdők változatosságának növelése érdekében tölgyes ültetvényben őshonos fa- és cserjefajokat telepítettek, tatárjuhart, rezgőnyarat, vadgyümölcsöket. A használaton kívüli stégek közül mintegy 40-et elbontottak, és a hulladékot elszállították. Helyreállítottak mintegy 30 stéget, amit a horgászok a jövőben is tudnak majd használni, és nem lesz szükség újak építésére. 6 új stég is épült közösségi használatra. A megvalósult projektről bővebb információt itt olvashatsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gát épül a Dráva előhelyeinek megmentésére

Csodák nyomában a Dráva és a Mura találkozásánál

Korszerű turistaház az Ormánságban 


 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...