Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

Turista Magazin 2019.05.31.

Hogy melyik Magyarország leglátványosabb vára, arról megoszlanak a vélemények, de ha a legszebb fekvésűt keressük, akkor a függőleges sziklafalakkal körbevett, Bodókő-hegyen magasodó Boldogkő vára bizonyosan az élmezőnyben végez. Az Oroszlánszikla gyilokjárója és különleges ólomkatona-kiállítása miatt is érdemes ezt a várat felírni a bakancslistánkra. 

A ’80-as évek közepén jártam először a várban egy osztálykirándulás alkalmával. Az akkor itt működő turistaszállóban éjszakáztunk. (Ma múzeumi termek találhatók a helyén.) Már gyerekként megfogott a vastag kőfalakból áradó különleges középkori hangulat, és igazán izgalmas élmény volt villanyoltás után kiszökni a hálóból, elemlámpával bejárni az árnyak és fények játékától sejtelmes folyosókat. Mondjuk, az ezért kapott osztályfőnöki intő már kevésbé volt az. Viszont a boldogkői vár egyedi miliője és környezete beleégett a memóriámba. Csupán nosztalgiából is kíváncsi voltam, hogy több mint 30 év múlva, a felújítások után milyen hatással lesz rám a sziklaszirten „trónoló” zempléni várrom.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Boldogkőváralja község felett emelkedő andezittufahegy sziklagerincén állnak Boldogkő várának falai

 

A „kényelmesebb” turistáknak jó hír, hogy amennyiben gépkocsival érkezünk, egészen a vár aljáig mehetünk, ahol a parkolóban hagyhatjuk az autót. Innen néhány lépcsőfok megmászását követően már az erősség falai alatt találjuk magunkat, és gyönyörködhetünk is az elénk táruló pompás panorámában. De a gyalogtúrázók is könnyen megközelíthetik, mert Boldogkőváraljától az Országos Kéktúra útvonala felvisz a várhoz, és a kapunál bélyegzőhely várja a kéktúrázókat.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Kapubástya a vár fapallós bejáratával

 

A bejárati kaputoronyhoz egy fapallón vezet az út, amelynek helyén egykor felvonóhíd állt. A kapunyíláson áthaladva pedig az alsó udvarba érkezünk, és innentől kezdve miénk a vár. Arra indulunk, amerre akarunk, vagy amerre a lépcsők visznek, jobbra, balra, föl és le. Érdemes azonban két-három órát is rászánni a vár felfedezésre, mert amilyen kicsi és zegzugos belülről, olyan látványos, és rengeteg érdekességet tartogat.

A kaputól jobbra, a vár déli végében áll a szabálytalan négyszög alakú déli torony, amely 2002-ben védőtetőt kapott. Az építményben egy sziklába süllyesztett, szépen helyreállított szárazmalom látható. A források szerint 1671 és 1682 között készítették, és nagy valószínűséggel puskaportörésre használták.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

Egykor puskaport örlő szárazmalom is működött a várban

 

A déli torony mellett találjuk a vár legfotogénebb attrakcióját, az Oroszlánszikla gyilokjáróját, amely nemcsak „szelfimágnesként” vonzza a látogatókat, de Boldogkő várának legkedveltebb fotótémája is. Ha máshonnan nem, erről a jellegzetes sziklakijáróról biztosan mindenki megismeri a várat.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A déli torony alatti Oroszlánszikla gyilokjárója, a végén a megfigyelőtoronnyal

 

Mellesleg tényleg keresve se találhatnánk szebb kilátást Boldogkőváraljára és környékére, annál, mint ami a sziklagerincen végigfutó, keskeny „fafolyosóról” és a végén kialakított megfigyelőtoronyból tárul elénk. Lábunk előtt, akár egy terepasztal, a település piros háztetői sorakoznak, körülöttük zöld, sárga és barna szántóföldek parcellázzák a tájat, a háttérben hegyek domborulatai szegélyezik a horizontot.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Kilátás a várból Boldogkőváraljára

 

Pedig az időjárás nem kényeztetett el minket verőfénnyel. Mintha valami baj lett volna aznap az éggel. Egész délután csak mattszürke gomolyfelhő vánszorgott rajta, egyhangúságát a négy égtáj felé kiterjesztve. Valahol a vastag felhőréteg felett láthatatlan nap igyekezett áttörni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A látványt azonban ez sem tudta lefokozni.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A panoráma már a vár előtti platóról meggyőző

 

A felső vár északi részén bukkanunk a lakótoronyra, mellette pedig a többszintes palotaszárnyra, amelyre a 2013-as felújításkor állagmegóvás céljából magas tető épült. Így jött létre a lovagterem a második szinten, ahol több ezer ólomkatonából álló, a magyar történelem jelentős csatáit, eseményeit bemutató tárlatot láthatunk. A vár honlapja szerint ez Közép-Európa legnagyobb ólomkatona-kiállítása.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Az ólomkatona-kiállításon az évszakokakat is megjelenítik a csaták bemutatásánál

 

A hatalmas asztalokon precízen elhelyezett apró, festett ólomfigurákkal ábrázolják a jeles eseményeket, többek között az 1241-es muhi csatát. A jeleneteknél a készítők még olyan részletekre is figyeltek, mint az évszakok érzékeltetése, vagy az ágyúkból, puskákból előtörő füst megjelenítése (amit valami szürke vattaszerű anyaggal igyekeztek elérni). Az, hogy mindez üvegfalak mögé került, kicsit visszavesz az élményből, de lehet, hogy csak engem zavartak a hatalmas üvegvitrinek.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A muhi csata ábrázolása ólomkatonákkal és szekértáborral

 

A lovagteremből egy csigalépcső vezet fel az épület legmagasabb pontjára, ahol egy üveglapon állva nemcsak 360 fokban körbenézhetünk, de a lábunk alá is bámészkodhatunk. Az első szinten pedig régészeti, hadtörténeti, címer- és zászlókiállítást, valamint érdekes pénzverde-numizmatikai tárlatot tekinthetünk meg. De a sziklaorom gyomrába vájt várpincébe is megéri lesétálni, mert szobor- és ásványkiállítás, kovácsműhely, illetve berendezett börtön és kínzókamra várja a látogatókat.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Hadtörténeti tárlat csillogó páncélokkal és fegyverekkel a palotaszárny első szintjén

 

A hét tündér vára

 

A legenda szerint a tatárok elől menekülő IV. Bélát egy Bodó nevű aszalómester bújtatta el. Ezért cserébe később a király, hálája jeléül, nekiadta a környéket, azzal a feltétellel, hogy épít oda egy várat. Szerencsére Bodónak volt hét szép, eszes lánya, akik kiötlötték, hogy csak ahhoz mennek feleségül, aki egy évig beszáll a vár építésébe, így hét év alatt meglett a vár, amit kezdetben Bodókőnek hívtak. Természetesen a király is jelen volt a lányok esküvőjén, és ekképpen rendelkezett: „E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!” Ez persze csak egy monda, de talán egyszerűbb megjegyezni, mint a vár igazi történetét.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

A 100 méter hosszú gyilokjárót 2002-ben hozták létre

 

Egyrészt, mert históriájában elég sok a bizonytalan tény, még keletkezésének pontos dátumát sem ismerjük. Csak annyi biztos a történeti források tükrében, hogy a tatárjárás után, 1280 körül már állt, és építése valószínűsíthetően a Tomaj vagy az Aba nemzetséghez fűződik. Másrészt az évszázadok alatt annyi nevet, tulajdonoscserét, évszámot felvonultat, hogy ember legyen a talpán, aki első olvasatra eligazodik benne. Annyit azonban érdemes megemlíteni, hogy a vár urai voltak az Amadék, a Drugeth, a Szapolyai család, a Bebek família, és a Zichyek is magukénak tudhatták majdnem ötven évig.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Az alsó vár udvara és a déli torony maradványai védőtetővel

 

A várat 1701-ben robbantotték fel a császári katonák, miután kardcsapás nélkül átadták nekik a védők. A romok évszázadokig csak pusztultak. 1945 után állami tulajdonba került. A műemlék felújításához csak 1963-ban kezdtek hozzá. A ’70-es, ’80-as, ’90-es években a palotaszárnyban turistaszálló működött. Majd a ’90-es évek végén az önkormányzat kezelésbe került, a turistaszállót bezárták, és kiállításokat nyitottak. 2002-ben újabb rekonstrukciós munkálatok és feltárások kezdődtek, 2013-ban lefedték a palotaszárnyat, ahol lovagtermet alakítottak ki, helyreállították a szárazmalmot, és újabb kiállításokat (ásvány-, címer-, zászló- és hadtörténeti tárlat) létesítettek a várban, ami azóta is múzeumként működik.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A boldogkői vár látképe nyugat felől

 

Hasznos információk

Nyitvatartás
Május 1. - szeptember 31.: mindennap 8-20 óráig
Októberben és áprilisban: mindennap 8-18 óráig
November 1. - március 31.: csütörtök - vasárnap 9-16 óráig
Belépőjegy
Felnőtteknek: 1300 Ft
Diákoknak (6-18 éves korig) és nyugdíjasoknak (60 év felett): 900 Ft
Minden év augusztus első hétvégéjén (idén augusztus 3-án) rendezik meg a boldogkői Középkori Várjátékokat, ahol sok színes programmal (zenés felvonulás lovasokkal, kikiáltóval, zászlóforgatókkal, vásári komédiásokkal, középkori játszóházzal, lovasíjászok bemutatójával, stb.) szórakoztatják a a közönséget.
Bővebb információt programokról, nyitvatartásról, kedvezményekről a vár hivatalos weboldalán találsz.

 

Szöveg: Joó Annamária

Fotó: Joó Annamária, Somogyvári D. György

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Zemplén legboldogabb vára

Kéktúra: Zemplén, az érintetlen

Geokéktúra a Zempléni-hegységben 

Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

2020.05.20.

Ez a túra a nagy távolságok helyett sokkal inkább az érdekes, apró részletekről szólt. Ha rááll az ember szeme, feltárul a mikrokozmosz, és irtó érdekes események szemlélői lehetünk. Persze ehhez meg kell állni, le kell hajolni, és közelebbről is szemügyre kell venni az erdő „földszinti” lakóit.

→ Tovább
Festői sziklaszirt Epöl határában

Festői sziklaszirt Epöl határában

2020.03.26.

A Keleti-Gerecse egy kevésbé ismert, ám messziről is hívogató bércéről megkapó látvány tárul elénk. Szemlélődő természetjáróknak ez nem csupán egy kőkupac, hangulata és értékei miatt inkább sziget, semmint hegy.

→ Tovább
Önkéntes karantén – távol az emberektől, közel a természethez

Önkéntes karantén – távol az emberektől, közel a természethez

2020.03.19.

Reggelenként, amikor kinézek az ablakon, egy pillanatra olyan, mintha ez is csak egy átlagos nap kezdete lenne. Süt a nap, kék az ég, még a fekete rigó is szokásos helyén üldögél a meggyfán. Aztán egy pillanat múlva rájövök, hogy nem, ez a nap nem olyan, mint a többi. Ezek a napok olyanok, amilyeneket még soha nem éltünk át.


→ Tovább