Két szuper Zempléni túra a hétvégére

Ha szeretnéd felfedezni ingyenes vezetett túrákon Magyarország egyik legszebb és egyben legvadregényesebb vidékét, jó hírünk van: csak néhány kattintás választ el a nagy kalandtól.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Termeszetjaro.hu
2020. október 5.

Ha szeretnéd felfedezni ingyenes vezetett túrákon Magyarország egyik legszebb és egyben legvadregényesebb vidékét, jó hírünk van: csak néhány kattintás választ el a nagy kalandtól.

Október 10-én tartja a Magyar Természetjáró Szövetség a Kéktúrázás Napját, amelynek keretei között bárki belekóstolhat a leghíresebb túraútvonalunk teljesítésébe. Az 1168 km hosszú, és az egész országot átszelő Országos Kéktúra útvonalát 70szakaszra bontották, amelyeket maximum 50 fős csapatokkal és felkészült vezetőkkel lehet lejárni. Az ingyenes túrákra a kekturazasnapja.hu oldalon lehet jelentkezni, ahol még több információt is kaphatsz az eseményről.

A 70 szakaszból ezúttal két olyan túrát ajánlunk amelyeket a Természetjáró.hu csapata fog vezetni, így - egyebek mellett - élőben kaphatsz érdekes bemutatót és plusz információkat a Természetjáró app terepi működéséről.

A két csoport a túra végén, a Mlaka-réten találkozik egymással, aztán a Pálházi Erdei Vasút rostallói végállomásától, egy külön szerelvénnyel utaznak Pálházára. Az esemény további különlegessége, hogy a szakaszfelelősöknél lévő GPS-nek köszönhetően a térképen „élőben” kirajzolódik majd az ikonikus útvonal képe, ahogy a csapatok együtt bejárják mind az 1168 km-t. És akkor íme a két szuper zempléni túra rövid bemutatója:

65. túra: Mogyoróska, templom - Mlaka-rét

A Zemplén esszenciáját mutatja be ez a bő 13 km-es kifejezetten látványos, változatos túra, ami 11 órakor indul a mogyoróskai templom elől. Gyakorlatilag mindenből ízelítőt kapunk, ami a hegységet jellemzi: Regéc magasan ülő várát alulról kerüljük, de aztán a sötét sziklatornyokban gazdag hegyvidék mélyét célozzuk meg. Érintjük a lappföldi hangulatú István-kúti nyírjest és mézeskalács-házikóját, majd rövid kitérőkkel több félelmetes sziklatorony (pl. a Nagy Péter-mennykő és a Sólyom-bérc) hátáról is kinézünk a zegzugos hegység tömege felé. Túránk végén Rostalló erdei telepére ereszkedünk, ahonnan a Zemplén utolsóként megmaradt kisvasútja szállít el a hegység peremére. Közepes nehézségű, de kiemelkedően látványos, minden elemében kárpáti hangulatú útvonal.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud jelentkezni.


66. túra: Makkoshotyka - Mlaka-rét

A zempléni hegyek aljáról hosszú vándorlást teszünk a hegyvidék szívébe. A folyamatosan változó erdőket jellegzetes, dús füvű kaszálórétek díszítik, amit a Zsidó-rét és a túra végén érintett Mlaka-rét képvisel. Rövid kitérővel felkeressük a Kerek-kő lélegzetelállító sziklavárát, amelynek tetejéről láthatóvá válnak a hegység grandiózus méretei. Terebélyes bükkösök és gyantaillatú fenyvesek árnyékában fedezzük fel hazánk egyik legfélreesőbb, máig ritkán járt hegyi terepét.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud jelentkezni.


2022-re zárul be a Kör

A Kéktúrázás Napja főszervezője a Turista Magazint is kiadó Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), amely 1961 óta koordinálja a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait összekötő útvonalon zajló jelvényszerző túramozgalmat, az Országos Kéktúrát. A szervezők idén első alkalommal, de tervezetten egy sorozat részeként rendezik meg a túranapot: a következő években az Alföldi Kéktúrán és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán lesz a sor. Így három év alatt, három eseményen keresztül zárul be a három egységből álló Országos Kékkör.


Cikkajánló