Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szöveg és fotó:
2021. augusztus 16.

Ausztria eldugott nyári turistaparadicsoma: Saalbach-Hinterglemm

Ausztria számos régióját legtöbbször síterepeik alapján azonosítjuk. Az Alpok ezen csodálatos vidékeit nyáron sem érdemes hanyagolnunk. A télen gyakran túlzsúfolt síközpontok az év ellenkező szakaszában látványos, kellemes turistaútvonalakká szelídülnek. A Salzburg régió egyik ilyen téli gyöngyszeme a Kaprun közeli Saalbach-Hinterglemm völgye, amely mindenki számára elérhető kétezres csúcsokkal szolgál.

Ha igazi magashegyi élményre vágyunk, de nem akarunk részesei lenni a felkapott, osztrák kirándulóhelyek nyári turistatömegének, akkor a legjobb választás a Zell am See-Kaprun régió felett elhelyezkedő Saalbach-Hinterglemm-völgy. A Kitzbüheli-Alpok és a Magas-Tauern szomszédságában, ezer méteres magasságban, kelet-nyugat irányban elnyúló völgyet mindkét oldalról kétezres csúcsok szegélyezik.

Az északi és déli vonulatra vezető felvonók, ezer métert megspórolva teszik elérhetővé ezeket a magaslatokat. A helyi turistabuszt igénybe véve a völgyfőtől akár a Zelli-tóig utazhatunk.

Az Alpok mountain bike-os Mekkájaként ismert terepen jól megfér egymással a kerékpáros, illetve bakancsos vendég is. Mindenki erőnléte, valamint igénye alapján választhat a több száz kilométeres túraút szakaszai közül.

A kisgyermekes családoknak tematikus hegyi programokat kínál, játékosan kiépített infrastruktúrával téve kellemessé az itt eltöltött időt. A völgyet záró Lengauból indulva lombkoronasétány, kötélpályás mászópark és függőhíd színezi a lehetséges programpalettát. A keményebb terepre vágyók is megtalálhatják a számításukat, ha bejárják a három túrából álló Saalbach Túrázási Kihívás 65 kilométerét. A teljesített távot bizonyítók (fizikálisan lyukasztva az ellenőrző pontokon, vagy mobilos alkalmazással) egy trófeával gazdagodnak a helyi utazási irodában.

Megtartva az aktív, passzív pihenés és kulináris élvezetek egészséges egyensúlyát, saját magunknak terveztünk három napra szóló kihívást. A megtett – sokaknak kevésnek tűnő – kilométerek száma fordított arányban volt a megszerzett élmények minőségével. A völgy egymás melletti két nagyobbacska üdülőfaluja, Saalbach és Hinterglemm voltak „csúcstámadásaink” kiindulópontjai. Bizonyos szálláshelyek kedvezménykártyával látják el a vendégeiket, így téve ingyenessé a felvonózást és buszozást.

A Hinterglemmből induló Reiterkogel kabinos felvonója teszi meg az itteni repertoár legkisebb szintemelkedését. Kevesebb mint ötszáz métert emelkedve éri el a hegyállomást. A családi programok egyik attrakciója a gyerekeknek szóló varázshegyi kincskeresés Kodok kobold kíséretében. Mint minden valamirevaló felvonóállomáson itt is egy romantikus hütte várja az érkezőket. Innen indul a kobold útja, amit egy darabon mi is követtünk. Északnyugat felé emelkedve újabb és újabb kreatív, fából készült játékok kötik le a legkisebbek figyelmét.

A családi útvonalról letérve a Rosswaldhütte kínál újabb felfrissülési lehetőséget. A panorámás teraszon csak a pénztárca szab határt a felesleges kalóriák felvételének. Elkerülve a kísértést, betérés nélkül haladtunk tovább a zöldellő fenyvesben.

A fokozatosan emelkedő útvonalon csak a legelésző tehenek zökkentik ki az utazót a teljes elmélyedésből.

A Reichkendlkopf (1941 m) csúcsán a túrázási kihívások igazoló lyukasztója hasonlít a kéktúrázó pecséthez.

Mint majdnem mindegyik turistaútvonalra, erre is applikálható egy kerékpáros útvonal is. A Reichkendlkopf része a Hochalm Trailnek. Az elnevezés mindent elárul. A szóösszetétel beszédes, csodálatos kilátás a fák szintje felett, ami a továbbiakban megfelelő jelzője az ösvénynek. A következő csúcs a gerincen át közelíthető meg. Okos eszköz híján a sífelvonók épületei segítenek megsaccolni a megtett utat. A Spieleckkogel (1998 m) felé vezető út a kirándulás leglátványosabb része. A jobbról meredek letörésű, végtelen füves gerincen kanyargó ösvényt egy egyszerű fakereszt koronázza. A kötelező csúcscsoki és a fotó elkészülte után Lengau felé ereszkedjünk le.

Csallóközi evezőstúra a Kis-Dunán

Csallóközi evezőstúra a Kis-Dunán

2022.07.28.

Pozsonytól Gútáig 135 km hosszan kanyarog a középszakasz jellegű Kis-Duna (Maly Dunaj) Európa legnagyobb folyami hordalékkúpjának északi határán. Vidám csapatunkkal itt eveztünk és örömködtünk öt napot.

→ Tovább
Csereháti túra a Rákócziak nyomán

Csereháti túra a Rákócziak nyomán

2022.07.20.

„Cum Deo pro Patria et Libertate”, vagyis: „Istennel a hazáért és a szabadságért!” – 1703-ban Vereckénél egy ilyen feliratú zászló alatt várták a gyülekező felkelők jövőbeli vezérüket, II. Rákóczi Ferencet, aki kényszerű száműzetése után ekkor lépett újból magyar földre. Északkelet-Magyarország és a Felvidék hagyományosan a Rákóczi család sasfészkének számított. A tiszta szívű, becsületes főnemesi család tagjainak emlékét a magyarság ma is nagy tisztelettel és szeretettel ápolja. Ez különösen igaz a zempléni, abaúji és borsodi régióra, ahol lépten-nyomon a vezérlő fejedelem és a Rákóczi család tagjainak emlékébe botlunk. Így függ össze legutóbbi csereháti túránk a Rákóczi szabadságharc jelmondatával.

→ Tovább