Kéktúra blog

Barangolás a legendás kék jelzésen

Bánkúttól Mályinkáig

Papp Géza 2020.04.15.

Rövidebb, de így legalább gyerekkel is könnyen bejárható szakasz Bánkút síházától Mályinka kilátójáig.

Buszokkal, egri átszállással jutottam el Szilvásváradig. Az egri buszállomás kerek épülete a 20. század második feléből az egyik legjobb közlekedési épület az országban, érdemes útba ejteni. Szilvásváradon a vízesés felé indultam a hétvégi kiránduló hordákkal, de a felső parkolónál áttértem az onnan induló jelzésre. Annak a meredek emelkedőin értem fel Bánkútra. A Grand Tours - előzetes bejelentkezés alapján - buszokat indít hétköznapokon Miskolcról Bánkútra, csak a felfelé tartó irányban.

Akkor már délután négy óra is elmúlt, de nem aggódtam, mert csak egy rövid kéket terveztem erre a szombatra, Bánkúttól Mályinkáig. Egyrészt azért, mert a sárga és a kék együtt így is 16-17 km volt, másrészt azért, mert egy ismerősnél tudtam aludni Mályinkán.

Bánkútra felérve a Fehér Sas Panzióban ettem-ittam, aztán 200 méterrel lejjebb, a síháznál bélyegeztem.

20180728-07-Bankut-Sihaz
Fotó: Papp Géza

A turistaház mögött a síléc kerítést elhagyva többször vált utat a jelzés: először egy aszfaltútra vitt ki, de 50 méter után arról is levitt egy útra, aztán már egy ösvényen jártam a hegyoldalban.

20180728-12-KekJelzesen
Fotó: Papp Géza

A térkép az egyik csúcsot Verebec-várnak említette, de itt nincs semmilyen várrom, jelzés se visz fel a csúcsára. Érdekesség, hogy valamikor ez a szakasz kék L jelzéssel volt ellátva, ma már csak a várhoz kitérő utolsó 1-1,5 km ilyen jelzésű. A Vásárhely-kőnél csak pár lépést kell tenni egy sziklaoromhoz, ahonnan szép kilátás nyílik.

20180728-15-RegenKekLJelzesVolt
Fotó: Papp Géza
20180728-16-VasarhelyKo-P
Fotó: Papp Géza

Ezután hamar elértem a sárga jelzésig, ami jól ki van táblázva. Itt lehetett kitérni a dédesi várromhoz. A kék L és a sárga együtt indul, de csak a kék L visz fel a hegytetőre, kanyargós, emelkedő ösvényen.

20180728-28-DedesiVar
Fotó: Papp Géza
20180728-22-DedesiVar
Fotó: Papp Géza

Ezután a szűk ösvényen visszatértem a kékre. A kék és a sárga közös szakasza határozott lejtéssel ereszkedett a Baróc-patak felé. Amikor elértem a patakot, a másik vízfolyásból jöttem rá, hogy itt van Vár-forrás is, csak pár lépéssel az út felett. Talán a reggeli eső miatt is, de bővizű, tiszta, jól kiépített forrásra találtam.

20180728-31-VarForras
Fotó: Papp Géza

A palack megtöltése után a patak mentén indult tovább az út, érintve a Pirító-kő szép nagy sziklafalát is. Ezen a részen kicsit jobban kell figyelni, mert a jelzés többször is áttér egy másik útra, ösvényre. A pataktól eltávolodtam, magasabbra emelkedtem. A vízcsobogás hangját egy-egy autó hangja váltotta fel, majd az út szalagkorlátját is megláttam.

Végül egy rövidke szakaszra az aszfaltútra is kikerültem, már csak pár lépés, és fel is bukkant balra a Begyeleg-kilátóhoz vezető ösvény. Ekkor már sötétedett, így jó naplementés fotókkal érkezhettem be Mályinkára.

20180728-35-Malyinka-BegyelegKilato
Fotó: Papp Géza
20180728-36-Malyinka-BegyelegKilato
Fotó: Papp Géza

A szállásom, ahogy már említettem, most kivételesen egy ismerősömnél volt, a falu felső végében. Az itteni bélyegzést így már másnap reggelre halasztottam.

A cikk Papp Géza blogján is olvasható.

Az előző részt ide kattintva találod.

Putnoktól Aggtelekig

Putnoktól Aggtelekig

2020.06.15.

Havanna és Vérfarkas, mocsaras mohaszigeten önfeledt tapicskolás, a 800 éves templom, ahol Tompa Mihály is szolgált, és kilátás a szobából a sziklafalra – hihetetlen gazdag programokban ez a szakasz is, ne hagyd ki!

→ Tovább
Mályinkától Putnokig

Mályinkától Putnokig

2020.05.18.

Bélyegzés Sanyinál, újgazdag kertkapu, az ország egyik legszebb víztározója, csodás kilátás több sziklaszirtről is – nagyon szép egynapos túra.

→ Tovább
Miben segíthetünk?