Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Barangolás Péliföldszentkereszt környékén

Németh Imre 2020.03.11.

A Gerecse-hegység leegyszerűsítve kibillent rögök, sasbércek és kisebb-nagyobb medencék halmaza. A leglátványosabb sasbérc a majd a Dunáig kifutó sziklafalával a Bajóti-Öreg-kő. Ide kirándulunk, az északkeleti Gerecse bájos, romantikus vidékére Péliföldszentkeresztről. Oda, „ahol a források vize és a zarándokutak csendje a sasbércek világával találkozik”.

Péliföldszentkereszt. Tehát szent hely. Igen, több értelemben is. Történelmileg Péliföldszentkereszten született a magyar szaléziak rendje. Az ősi zarándokhely barokk kegytemplomát és kolostorépületét 1913-ban ajánlotta fel Csernoch János hercegprímás Don Bosco Szalézi Társaságának magyarországi központként. A rend gyorsan fejlődött, hamarosan kinőtte a régi falakat. 1932 körül építették a manzárdos Don Bosco házat, ahol szalézi teológiai főiskola működött. A tágas zarándokház a kolostortól nyugatra 1943-ban épült, ma ifjúsági központ. 1950-ben az egész épületegyüttes az állam tulajdonába került és csak 1992-ben kapta vissza a rend.

Folyamatos felújítások, állandó korszerűsítések teszik ezt a helyet még vonzóbbá, otthonosabbá. Mindhárom épület egész évben nyitva áll az idelátogató vendégek előtt. A „magyar szalézi bölcső” ma reneszánszát éli. A szaléziak dinamikus ifjúsági munkát és állandó programokat összpontosítottak ide.

Péliföldszentkereszt a szaléziak „szellemi erőműve” – elsősorban a lelki töltekezés és a továbbképzés helye. Egyedülálló hangulatának, a város zajától távoli, csodálatos környezetének és a szalézi szerzetesek jelenlétének napjainkban is nagy vonzereje van.

Jelen időben pedig új eszme vert gyökeret Péliföldszentkereszten, a teremtésvédelem, természetvédelem. Ennek erős bástyája a nemrég átadott Gerecse Natúrpark Látogatóközpont, ahol büfé, konferenciaterem és kiállítás várja a látogatókat. „Már megint egy kiállítás!” – hallom. De nem, ez több, mint kiállítás, inkább egy kiáltás természeti környezetünk, s így az ember megmentéséért. Részben szakrális megközelítéssel, részben a Gerecse természeti értékeinek bemutatásával szól hozzánk, értelmes-érzelmes üzenetek révén. A rövid, de tartalmas installációk megtekintése túra előtt és után is segít a környék szépségeinek, értékeinek befogadásában, megbecsülésében.

IMG_8343

Gerecse Natúrpark Látogatóközpont

Fotó: Németh Imre

De szent hely a természetjárók számára is: itt halad az Országos Kéktúra Pusztamarót–Mogyorósbánya közötti szakasza, az E4-es Európai Hosszútávú Vándorút, és a Mária út egy szakasza is. Tehát túrára fel!

Semmiképpen ne hagyjuk ki a szalézi rend gondozta szent hely felderítését, üzenetének befogadását! Az Országos Kék mentén vár ránk a templom és a rendház, a Don Bosco ház, az ifjúsági ház, a kálvária, a Lourdes-i barlang és a Szent-kút.

IMG_6313 forrás

Szent-kút

Fotó: Németh Imre

Rövid, de jó tájékozódási képességet igénylő séta délkeleti irányba a Berényvár felderítése. Régi, legendás földvár egy erdős kúpon. A tetején jutalomként vár a Várak a Gerecsében túramozgalom ellenőrzőpontja, és néhány rejtélyes földkupac, árok.

Az OKT nyugatnak tartva megmássza a Domonkos-hegyet, elhalad a Büdös-lyuk barlang mellett, ahol ritka denevérek tanyáznak, s a Bajót-Bajna utat keresztezve tovább halad a Központi-Gerecse, a rejtélyes Pusztamarót, majd Tardosbánya felé.

Az OKT-n észak-északnyugatnak indulva jó ideig a Szentkúti-tanösvény is követ minket. Először a Lourdes-i barlangnál és a Szent-kútnál érdemes feltétlenül megállni. Innen egy meredek löszszurdokban haladunk felfelé egy hatalmas mező széléig: itt pillantjuk meg utunkon először az innen szolid dombnak tűnő Bajóti Öreg-követ.

IMG_6314 Öreg-kő

Öreg-kő

Fotó: Németh Imre

E ponton keletre törik az út, majd pár tíz méter után újra a Duna felé fordulunk. Jobbról egy hatalmas birtok kerítése kísér minket majdnem az erdő aljáig. Egy rövid meredély, és már fordulunk is be az erdőbe. A gizgazos gyepek után üdítő látvány a fajgazdag tölgyes, de az út meredeksége már kevésbé. Az Öreg-kő meredek fala először az egykori felhagyott bányaudvarból látszik, majd egyre többet mutat magából, már ha a lombok engedik.

A turistapihenőnél, ahova a Bajótról jövő kék barlang jelzésű út is beköt, érdemes egyet szusszanni, mert innen igencsak meredek kaptató következik. Egy kicsit hasonlít a csókakői a sziklamászó iskola felmenetéhez, csak jóval hosszabb. De megéri! A váltakozó minőségű lépcsősoron először egy rövid kitérőre a Bajóti I. sz. zsomboly hívogat. Tovább a Baics-barlang bivakolásra is alkalmas ürege vár, majd a nagy látványosság következik, a Jankovics-barlang.

IMG_6326 Baits-barlang

Baics-barlang

Fotó: Németh Imre

Az egykori bányászat rombolása miatt már csak árnyéka egykori önmagának, de így csonkán is fenséges és romantikus látvány.

A barlang hatalmas bejárati termének teteje gyűrű alakban felszakadt, s így ma egy égbe nyíló kerek ablak díszlik a sziklaterem tetején. Ha erre járt volna Jókai, biztosan egy szép, kalandos, romantikus regényt írt volna a ritka természeti látvány hatására.

A felűről bezúduló fény óránként más-más káprázatos díszletet varázsol elénk, tehát érdemes a visszaindulás előtt pihenni, elmerengeni egy kicsit itt. (A barlang rövid oldaljáratainak bejárásához már világítóeszköz és némi figyelem is kell.)

IMG_6329 Jankovich-barlang

Jankovich-barlang

Fotó: Németh Imre

Visszatérve a pihenőhöz a kék sávon egykori bányászvárosok, Tokod és tovább Dorog felé túrázhatunk. A rövid kék barlang jelzésen Bajótra is lesétálhatunk, ahol a 13. századi kis templomot érdemes megcsodálni, amely több korszakot őriz: a román kori tornyot és templomhajót, egy gótikus oldalajtót és a barokkos templombelsőt.

Az előző két útból észak felé a zöld sávra csatlakozva Nyergesújfalu városban fejezhetjük be túránkat a Gerecse szépséges északkeleti szegletét megismerve.

A Keleti-Mátra legszebb sziklakilátója: a Sas-kő

A Keleti-Mátra legszebb sziklakilátója: a Sas-kő

2020.07.03.

A Kékest mindenki ismeri. A legtöbben felmennek autóval, körülnéznek, és már indulnak is haza, abban a hitben, hogy látták a Mátrát, pedig szinte semmit sem láttak. Ha vennék a bátorságot és belépnének a Kékes évszázados bükkerdejébe, akkor egy kellemes sétával felfedezhetnék a Mátra igazi arcát, az egyik legszebb sziklabércét, a magashegységeket idéző Sas-kőt.

→ Tovább
Belecsöppentünk A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatba

Belecsöppentünk A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatba

2020.06.29.

A Cserhát és a Göcsej nagyon sokban hasonlítanak egymásra. Itt is ott hegyre föl, hegyre le caplatunk, miközben rendszerint nem ússzuk meg dagonyázás nélkül. Csak a méretek mások, a Cserhátban nagyobbak, sokkal nagyobbak. A vendégszerető emberek is nagyban hasonlítanak egymásra, hagyományaikat tisztelik, ápolják, büszkék rájuk.

→ Tovább