Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szöveg és fotó:
2022. február 17.

Igazi erdei menedék a Bükk nyugati lábánál

Külleme minden téren harmóniát és otthonosságot sugároz, ahol nemcsak az erdő csendjére, de magunkra is rátalálhatunk.

Sokféleképpen tekinthetünk az erdőben eltöltött időre, és persze mindenkinek más-más elképzelése van az idillről és komfortról – főként, ha szálláshelyről van szó –, azonban nem véletlen, hogy a puritán erdei lakoknak még a megújuló és modern kényelmet biztosító turistaházak korában is van létjogosultsága. Sokan romantikából próbálják ki ezeket a mindenfajta közművet nélkülöző, öngondoskodást igénylő házikókat, mások egyszerűen a szabadság megtestesülését látják falaikban, ahol a kényelem megteremtése (fahasogatás, vízhordás, főzés stb.) nem nyűgös munka, hanem kikapcsolódást nyújtó, már-már meditatív tevékenység. Ilyen élményben lehetett részünk nekünk is legutóbbi bükki kiruccanásunk során, a hegység délnyugati részén található Berva-völgyben, ahol a klasszikus erdei menedékélményt a gerendából épült Les-ház szolgáltatta.

„De rég voltunk már ilyenben” – hangzott el a kijelentés, ahogy megpillantottuk a fák közül előbukkanó építményt. Már első benyomásra is tökéletesnek ígérkezett a hely, pedig a faház belső tere ekkor még ismeretlen állapotokat rejtett. Pár perccel később már a belső tér komfortjára is fény derült, miután az ajtón és az ablakokon keresztül beengedtük a napvilágot: rend és tisztaság, sőt még több kanna víz is fogadott bennünket, ahogy azt a ház gondnoka ígérte.

Kulcsosházakban megszállni – főként, ha több napról van szó – minden esetben felkészülést igényel. Tájékozódjunk az állapotokról, a felszereltségről, illetve, hogy mire lehet szükségünk az ott töltött idő során, mindemellett tartsuk be az írott és íratlan szabályokat, hogy a ház mások számára is ugyan olyan kényelmet és élményt adjon, mint nekünk.

Tél révén, engem rögtön a vaskályha állapota foglalkoztatott, és csak aztán a fekhelyé, de szemem sarkában mindig felbukkant valami hasznos dolog (lábos, gyertya, pokróc stb.), melyek egyre inkább meggyőztek arról, hogy sok mindent feleslegesen cipeltem magammal. Nem bántam a túlbiztosítást, mert nem szeretem a meglepetéseket, főleg, ha három napig vagyok kint az erdőben. Ami még fontos, a bútorzat pont annyi, amire szükség van.

A 30-as években épült gerendaház két fűthető helyiségből áll, és alapvetően három ember fér el benne kényelmesen. A természetvédelmi őrhelyként is működő faházat a Kárpát Egyesület, Eger üzemelteti, előre egyeztetett időpontban bárki megszállhat benne, aki az ilyesfajta egyszerű körülményeket keresi. Áram és víz nincs (igény szerint utóbbi kannákban bekészítve, illetve akkumulátorról a két szoba világítása megoldható), a fűtésről pedig magunknak kell gondoskodni, ami nem csupán a fa felhasogatását, hanem a vaskályhák helyes kezelését is jelenti, ami a jó hatásfok eléréséhez némi tapasztalatot, avagy mondjuk úgy, ráérzést igényel.

Miután szétnéztünk a házban, és felmértük a fáskamra munícióját, nekiláttunk a tüzelő felhasogatásának. Pár perccel később pedig kis menedékünk kéménye már füstöt eregetve hirdette az otthonosság érzetét, miközben mi a duruzsoló vaskályha mellett elfogyasztottuk uzsonnánkat. Ékezésünk óta alig telt el egy óra, máris a sajátunknak éreztük az erdő csendjében megbúvó házikót, ami felszereltségét tekintve – egy kulcsosházhoz mérten – mindennel rendelkezett. Sőt, itt még térerő is van, így a telefonnyomkodásról sem kell lemondanunk, ha éppenséggel szükségünk lenne rá, ámbár a kulcsosházak lakói rendszerint e nélkül is kiválóan megvannak.

Lábosokat, tányérokat, poharakat és evőeszközöket találunk a polcon, illetve mosogatószert és szivacsot is! A főzéshez korlátozottak a lehetőségek, csupán egy vaskályha áll rendelkezésre. Az akkumulátorról csak a szobák világítása megoldható, tehát konnektor nincs! Sokak gyenge pontja a kulcsosházak „vizesblokkja”, ami alapvetően a cicamosdásról szól: ezt a bekészített, avagy magunkkal hozott vizeskannák teszik lehetővé, illetve a mellékhelyiség a Les-ház esetében is a pottyantós budi jelenti. A ház jól és hamar kifűthető, természetesen ez függ a kinti hőmérséklettől és az elvárásainktól: panelházakra jellemző hőségre senki se számítson.

Alig vagyunk pár kilométerre Egertől, Szarvaskő pedig jóformán egy kőhajításra van tőlünk, kis túlzással mégis a rengetegben érezzük magunkat. A fák lombtalan ágai között suttog a szél, egy nesztelen szarvas oson el a közeli Les-rét terebélyes tisztásán, a csendet pedig csupán a fejsze ütemes becsapódásai törik meg, illetve a tábortűz halk pattogása, amit az idill fokozásáért, az esti órák hangulatáért raktunk a ház előtt. Később már a felfűtött falakon belül folytattuk az elkövetkező két túranap tervezését, olyan célpontokkal, mint várromot és panorámaélményt adó Szarvaskő, a Felsőtárkány szomszédságában magasodó Várhegy sziklavilága, és a látványos noszvaji barlanglakások. Utóbbit autóval értük el, tekintve, hogy a Les-háztól pár száz méterre, a Berva-völgyben vezető erdészeti út tőszomszédságában parkoltunk le. (A sorompóval zárt útszakaszt a Les-ház vendégei engedéllyel használhatják, amit a ház gondnokától lehet átvenni!)

Nincs is annál jobb, mikor egy túra végén az ember a menedék kényelmében kiszisszenthet egy üveg sört, vagy kipukkanthat egy üveg bort, amit megoszthat a túratársával. Az ilyesfajta gyertyafényes hangulat engem a fáradtság ellenére mindig felvillanyoz, ami éjszakába nyúló beszélgetésbe torkollik, teljesen figyelmen kívül hagyva a másnapi koránkelés nyűgét-baját. Előbb-utóbb azért az ember elrakja magát. Még egyszer megrakja a kályhát, egy darabig még neszel a hálózsákkal, majd miután a mécses is elalszik, végleg belemerül az erdei éjszaka végtelenjébe, ami ha esik, ha fúj, számomra mindig pihentető.

Egyszer eljön a búcsú ideje is. Ez pedig nem csak arról szól, hogy kellemes emlékekkel távozunk. Rendbe kell raknunk magunk után a házat, ami a szemét elszállításán és a felseprésen, felmosáson túl a tűzifa bekészítését is jelenti. Ha valamit nem akarunk tovább cipelni, de úgy gondoljuk, hogy itt haszna lenne (gyertya, gyufa, ilyesmi), azt hátra hagyhatjuk, de élelmiszert soha!

Hol is található?

A Les-házat Egertől 10 km-re északra, a Berva-völgyben vezető erdészeti úttól alig pár száz méterre fekvő Les-völgy szomszédságában találjuk. Az Egerhez tartozó Almár vasúti megállóhelyétől a piros sáv, Szarvaskő felől a piros négyzet turistajelzésein érhető el a Kárpát Egyesület, Eger gondozásában működő kulcsosház, amit 7000 Ft/nap/ház lehet kibérelni előre egyeztetett időpontban. Elérhetőség és további információk itt.

Csillagvirágok közt lépkedve egy mesés ártéri erdőben

Csillagvirágok közt lépkedve egy mesés ártéri erdőben

2023.03.14.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy falu a Csepel-szigeten, amelynek tó van a közepén, holtágát és ligeterdeit megannyi élőlény lakja, pompás virágok virítanak mesés szigetén, a békés csendet pedig olykor csak az állatok hangja, neszezése töri meg. Ez a falu pedig nem csak a mesében létezik, gyertek velünk Szigetbecsére és sétáljunk végig együtt a Tőzike tanösvényen!

→ Tovább
A zebegényi Malom-völgyi túrát receptre kellene felírni

A zebegényi Malom-völgyi túrát receptre kellene felírni

2023.01.27.

Egy völggyel, amelyben ráadásul még patak is csörgedezik, nem lehet hibázni. Még télen sem. Kivéve, ha csordultig van kirándulókkal. A Malom-völgyben hétköznap azonban nem lesz tömeg, és a patakátkelésekkel, nyílt rétekkel, zsombékosokkal, megnyerő Dunakanyar-panorámaponttal megtűzdelt útvonal Zebegénytől Nagymarosig rácáfol arra, hogy a februári szürkeségben nem érdemes túrázni. Aki nem hiszi, járjon utána.

→ Tovább