Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

2021. augusztus 15.

Meseúton Noszvajon

Bejártuk a noszvaji Meseút családi útvonalát. Merthogy van szerelmes és pajzán mesékből álló felnőtt út is. Lelassultunk, játszottunk, nevettünk, rácsodálkoztunk a település apró csodáira és megismertük Noszvajt. Tökéletes program kisgyerekekkel.

A noszvaji Meseút annyira pofonegyszerű ötlet, hogy nem is értjük, máshol miért nincs még hasonló. Két helyi cukrászdában 2000 forintért és egy hasonló összegű kaucióért lehet átvenni a meseútlevelet és a ládikók kinyitásához szükséges kulcsot (az érintett múzeumok belépőjegyeit nem tartalmazza ez az ár).

Az útvonalon 10-11 gyönyörű, kézzel festett meseládát találunk: ezek a falu látnivalóinál kerültek elhelyezésre és bennük egy-egy palóc, más magyar, vagy éppen más országból származó különleges népmesét, továbbá a meséhez kapcsolódó játékos feladatokat, beszélgetést indító kérdéseket találunk.

Ezek az ún. próbatételek, mint például a névválasztó a De la Motte kastélynál. Az egyik ponton ezen felül könyv csere-bere található, amennyiben viszünk valamilyen mesekönyvet, azt kicserélhetjük a ládikóban található másik könyvvel. Egy másik meseládikóban pedig egy miniatűr mesejelenet van berendezve.

Szóval, ha kezünkben az útlevél és a térkép, és még egy fagyit is elnyaltunk, akkor akár egyben, akár több nap alatt, akár az egészet, akár csak pár darabot érintve indulhat a meseút-járás! Mindezt persze a gyerekek imádják, versengenek, hogy ki vigye a kulcsot, ki nyissa ki a ládikót, melyik felnőtt olvassa az egyébként valóban nagyon gondosan összeválogatott és különleges meséket, és ki milyen próbatételen menjen keresztül.

A kifejezetten attraktív meseládikók gyalogosan is felkereshetők, a pontos távolságok az egyébként ingyenesen letölthető meseútlevélen is szerepelnek. A meseládák közül egy a falun kívül helyezkedik el, ezt célszerű inkább autóval megközelíteni. Cserébe ez egy hotel gyönyörű környezetben fekvő játszótere is egyben - kétségkívül ez az egyik legjobb állomás gyerekszemmel.

Miközben felkeressük a meseládikókat, felfedezzük a falut is, ahol amúgy is bőven van látnivaló. Érdemes megnézni a templom gyönyörű festett fakazettáit, belépőjegy ellenében pedig megtekinthetjük a De la Motte kastélyt is. Mindenképpen érdemes felkeresni a barlanglakásokat is, amelyek azért különlegesek, mert bennük művésztelep működik, és a szépen rendben tartott egykori barlanglakások különös hangulatú művészeti installációknak is helyet adnak, amelyeket a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretni fognak.

De ami talán ennél is fontosabb, a Meseút segít lelassulni és ezáltal lesz szemünk meglátni a falu központjában rejtőzködő kőhidat vagy a hagyományos házakat, nem utolsósorban pedig közben beülhetünk egy szörpre, vagy éppen egy kiváló ebédre Síkfőkút hangulatos hoteljeinek és éttermeinek egyikébe.

A Meseút nemcsak vidám és tartalmas családi kikapcsolódás, de lehetőséget ad a gyerekeknek egy belső utazásra is. És természetesen a végén jár a meseoklevél.

Bővebb információ itt.

Szlovákia legváltozatosabb szurdoktúrája családoknak lett kitalálva

Szlovákia legváltozatosabb szurdoktúrája családoknak lett kitalálva

2023.08.22.

Két látványos szurdok: létrás mászás, vízesés, búvópatak az elsőben, virágpompában úszó havasi rét felhőbe vesző fenyvesekkel és játszóteres étterem a túra közepén, végül egy újabb vízesés, működő vízimalom és két kilátóból is élvezhető szédítő mélység a másodikban. Mindezt egyben, a Kócs-hegység látványos körtúrájában.

→ Tovább
Meghódítottuk a gyerekekkel a Szlovák Paradicsomot

Meghódítottuk a gyerekekkel a Szlovák Paradicsomot

2023.07.22.

Én úgy nőttem fel, hogy a Szlovák Paradicsom minden természetjáró álma, gyerekkoromban mégsem jutottam el e különleges helyre. Bár felnőttként és a Kárpátok szerelmeseként jártam ott kétszer is, most egy barátomnak jutott eszébe, hogy mutassuk meg a gyerekeknek, elég nagyok és tapasztaltak hozzá.

→ Tovább
A varázslatos cserszömörce nyomában

A varázslatos cserszömörce nyomában

2022.10.05.

A természet rengeteg csodás jelensége közül minden évszakban van pár, amely nemcsak fotósok és természetjárók, de a természetbe ritkábban kirándulók ezreit is képes megmozgatni. A tiszavirágrajzás, a szentjánosbogár-rajzás, a daruhúzás és vadlúdsokadalom mellett a cserszömörce őszi lombszíneződésének mindenképpen ott lenne a helye a „sztárok” között.

→ Tovább