2020 a szalakóták éve: több mint 1000 fióka a Hevesi-síkon

333 mesterséges szalakótaodú található a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-hevesi Tájegységének területén, az összeset ellenőrizték.

Szerző:
TM
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2020. szeptember 2.

333 mesterséges szalakótaodú található a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-hevesi Tájegységének területén, az összeset ellenőrizték.

A nemzetipark-igazgatóság munkatársai májustól júliusig vették sorra az odúkat, és 243-ban regisztráltak sikeres költést. Emellett vércseládákban és természetes odúkban is találtak szalakótafészket. A 4-5 fiókás fészekaljak voltak a gyakoriak, de találtak 6 fiókásat is. A felmérés alapján az állomány 311 párra rúg a dél-hevesi területen.

A mesterséges odúkban és ládákban meghaladta a 800-at a fiókák száma, így a becslések szerint – a többi, természetes odúkban kikeltekkel együtt – összesen több mint ezren lehetnek. Az ellenőrzött odúkban más fajok is költöttek: sok seregéllyel, mezei verébbel, kuvikkal, füleskuvikkal, vörös vércsével és csókával találkoztak.

Mikor május-júliusban a BNPI munkatársai felkerekedtek, hogy felmérjék a faj költési sikerét, akkor – a későbbi nyomon követés érdekében – ornitológiai gyűrűvel is megjelölték a madarakat – számol be róla a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. „A gyűrűzés segítségével nemcsak a faj vonulásáról tudhatunk meg többet, hanem többek között arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy hogyan viselkedik a költési területen, vagyis mi az élőhelypreferenciája, mennyire területhű, továbbá milyen tényezők veszélyeztetik (pl. gázolás) stb” – írják.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságban ebben az évben összesen 643 szalakótaköltést regisztráltak. Az általuk kihelyezett mesterséges odúkban a tojások és fiókák száma összesen több mint 1700.

Forrás: bnpi.hu / Gál Renáta

Cikkajánló