5+1 különleges, de kevésbé ismert felvidéki túraterep

A szlovákiai utazási korlátozások feloldásával azért minden bizonnyal nem szűnik meg a félelem egyről a kettőre, ugyanakkor a mehetnékünk - érthetően - óriási. Mutatunk 5+1 kiváló felvidéki túraterepet, ahol jó eséllyel nem fogsz tömegekbe botlani.

Szöveg és fotó:
2021. június 12.

A szlovákiai utazási korlátozások feloldásával azért minden bizonnyal nem szűnik meg a félelem egyről a kettőre, ugyanakkor a mehetnékünk - érthetően - óriási. Mutatunk 5+1 kiváló felvidéki túraterepet, ahol jó eséllyel nem fogsz tömegekbe botlani.

A jó tervezés azért is fontos, mert a hazánkhoz közel fekvő magashegységek némelyike már a járványhelyzet előtt is a tömegturizmustól szenvedett. A hazai túratársadalom számára értelemszerűen kitüntetett helyen szereplő Magas-Tátra jellegzetesen – s talán a leginkább - ilyen terep, ahol egy-egy nyári hétvégén színes kicsi pontok ezrei masíroznak fel a népszerű hegycsúcsokra (pl. Kriván, Tengerszem-csúcs). Mint az élet oly sok területén, amire a járvány rámutatott, jó lenne ezen a ponton is változtatni!

Ez a helyzet a közvetlen járványveszély elmúltával nyilvánvalóan nem fog egyhamar megváltozni. Ugyanakkor kiváló, de sokkal csendesebb túraterepek várnak ránk, akár a frekventált célpontok közvetlen közelében is. Összeállításunkban ezért a Felvidék különösen szép, de kevésbé frekventált túraterepeiből szemezgettünk, különösen azon olvasóinknak, akiket a túrateljesítmény mellett a felfedezés öröme is vezérel túrázás közben, s nem feltétlenül a legmagasabb csúcsokra akarnak feljutni. A bemutatott túrák között egyaránt van családi kirándulás számára ideális helyszín és többnapos, komoly tapasztalatot igénylő gerincvándorlás is.

1. Kolumbusz hajójának nyomában Úrvölgyön

A Besztercebánya mellett található Úrvölgy (Spania Dolina) a Felvidék talán legautentikusabb bányásztelepülése, amely sokat megőrzött jellegzetes bányászházaiból. A falu egyedi látványosságai mellett igazi feketeöves természetjáró élmény a ma is látható bányatárók, valamint a bányaművek meghajtására az Alacsony-Tátrából (!) szintúton ideáig vezetett egykori vízvezeték felfedezése. A bányászat fontosságáról sokat elmond, hogy a vízvezeték már 1639-ben elérte a meglehetősen távoli Dóvalt (Donovaly)! A falu fölötti Šachtičkából Dóvalba tartó tanösvény mellet, a Jelenská skala csúcs oldalában található meg még az egykori vízvezeték egy-egy szakaszának maradványa. Úrvölgyről és a falu környéki családi túrákról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

2. Törpebükkös a Madaras gerincén

A göcsörtös törzsű, valóban alacsony növésű fákból álló törpebükkös különleges, igazi mesebeli látvány. Persze kialakulása korántsem a véletlen műve: az ilyen erdő kitett helyeken, viszonylag magas, de még nem a fenyők által uralt hegytetőkön található. Mint például a belső kárpáti öv e kevésbé ismert hegységének (Vtáčnik) főgerincén, nem mellesleg látványos andezittornyok társaságában. A Madaras gerincének bejárása vagány túra, s a magányt kedvelőknek ajánlott!

3. Kárpáti őserdők között a Nagy-Fátrában

A hihetetlenül változatos, nem mellesleg Szlovákia legnagyobb nemzeti parkjának számító és egyben az ország legjelentősebb medvepopulációjának otthont nyújtó Nagy-Fátrában (Veľká Fatra) jelentős méretű őserdő foltokat, érintetlen erdőrezervátumokat találunk a hatalmas sziklák és terebélyes havasi rétek mellett. A Rakytovról szerintem a Felvidék egyik legszebb hegyi körpanorámája tárul a szemünk elé, de itt láttam meg a hosszanti, őserdők övezte Dvoriska rétet is, amelynél vadregényesebbet azt hiszem, sosem láttam még életemben. Örömmel nyugtáztam később, hogy a közeli menedékház sokat látott gondnoka szerint is ez a hegység egyik szentélye. A Nagy-Fátra hibátlan választás az igazi kárpáti hangulatokat kereső túrázók számára! A hegységet bejáró gerinctúráról a Turista Magazin 2018. december-januári számában olvashattok.

4. Műemlék vízimalmok a Kócs-hegység szurdokában

Bár ez a terep egy fokkal népszerűbb, legalábbis Szlovákiában, a Kócs-hegység (Chočské vrchy) magyarországi ismeretlensége és a látnivalók kavalkádja miatt mégis bekívánkozott a listába. Két látványos szurdok: létrás mászás, vízesés, búvópatak a Kvacsányi-völgyben (Kvačianská dolina), virágpompában úszó havasi rét felhőbe vesző fenyvesekkel a túra közepén, majd újabb vízesés, és a túra fő szenzációja, két működő műemlék vízimalom a Prószéki-völgyben (Prosiecka dolina). A tapintható ősiség engem mindig lenyűgöz! A 12,5 kilóméteres, látnivalókban tobzódó túrát ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

5. Via ferrata és a Görgey-alagút a Körmöci-hegységben

A sífutók paradicsomának számító Körmöci-hegység nem mellesleg a Felvidék nagyon kevés vasalt útjainak egyikét is rejtegeti. De még ennél is nagyobb szenzáció – sőt, szerintem az egész kárpáti ív egyik legérdekesebb antropogén látnivalója, legalábbis magyar szemmel – a hegygerinc egy meredek, sziklás pereme alatt vágott Görgey-alagút, amelyen napjainkban turistaút vezet át. 1849 januárjában szó szerint itt tört magának utat Besztercebánya felé a Görgey Artúr vezette sereg. A hegység látnivalóit a Turista Magazin 2020. szeptemberi számában mutattuk be részletesen, míg a via ferratáról ebben a cikkben olvashattok.

+1. Gyephavas és körpanoráma pár kilométerre a magyar határtól

A Kassa északnyugati részén induló, a Gömör-Szepesi-érchegység részét képező Rozsnyói-hegységben (Volovské vrchy), a közeli nagyváros polgárságának akkoriban ébredező természetjárási szokásaitól nem függetlenül komoly hegyi élet zajlott már a két világháború között is. Kevesen tudják, hogy az 1246 méter magas főcsúcs (Kojšovská hoľa) igazi, kárpáti hangulatú gyephavasnak ad otthont, amelyről körpanoráma élvezhető. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a gerinctúra gyerekekkel is járható.

Cikkajánló