A Bálnabölcsesség nyerte a gödöllői filmfesztivál fődíját

Az idei gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra 98 országból 1464 filmet neveztek, ezekből választotta ki előzetesen a zsűri azt a 164 alkotást, amit bemutattak a nagyközönségnek.

Szerző:
TM
Fotó:
godollofilmfest.com
2019. május 27.

Az idei gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra 98 országból 1464 filmet neveztek, ezekből választotta ki előzetesen a zsűri azt a 164 alkotást, amit bemutattak a nagyközönségnek.

A fesztivál fődíjas filmje, a Bálnabölcsesség (Whale Wisdom) az osztrák Rick Rosenthal munkája, aki nemcsak filmkészítő, de tengerbiológus is, és egész életében bálnákat filmezett. Most úgy döntött, mélyebbre ás az életükben, összehasonlítja más tudósok eredményeit a saját tapasztalataival. A film készítése során Alaszkától az Azori-szigeteken át Hawaii-ig, a Föld számos helyén forgatott, a végeredmény pedig egy csodálatos és elgondolkodtató film lett.

 


A fesztivál és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíját Mosonyi Szabolcsnak ítélték oda a Vad Balaton című alkotásért, melyről mi is írtunk már oldalunkon.

 

 

A rövid természetfilmek kategóriájában Kirsten és Joachim Jakobsen alkotása, Az idő mélysége (Deep Time) című film nyert. A dokumentum, tévé- és rövidfilmek között A cápák kihalása (Sharkwater Extinction) című alkotást díjazták, melyben a film készítője, Rob Stewart, olykor veszélyes helyzetekbe sodródva, megpróbálja leleplezni az illegális cápauszony kereskedelmet, mely világszerte hatalmas üzlet, és sok-sok állat halálát okozza. A független dokumentumfilmek között Kakati munkáját, Az ember, aki beszél a természet nyelvén című filmet találták a legjobbnak.

 


A tudományos dokumentumfilmek kategóriájában Arthur Rifflet alkotását, a Globális termosztátot (Global Thermostat) ítélte a legjobbnak a nemzetközi zsűri. A film olyan tudósokat mutat be, aki olyan új technológiákat kutatnak, melyekkel lelassítható, talán meg is fordíthatóak a globális felmelegedés hatásai.

 

 

Az animációs kategóriában Yegane Moghaddam A címlapon (On the Cover) című alkotása nyert. Az úti és expedíciós filmek kategóriájában Török Zoltán rendezése, A fehér szarvas nyerte az eső díjat. A Szibériában játszódó film főhősei az evenki néphez tartozó Mása és nagypapája, Vlagyimir, aki megpróbálja életben tartani hajdani természetközeli életmódjukat.

 

 

A Kárpát-medencei Filmszemle keretén belül a természetfilmek között Kriska György A vízipók tényleg csodapók című alkotása nyert, mely egy vízi életközösség parányait mutatja be. Az ember nem is gondolná, micsoda drámák zajlanak a víz alatt, micsoda élet-halál harcot kell naponta ezeknek az állatoknak megvívnia, legyen szó akár a szitakötő lárvákról, az ászkarákokról vagy épp a híres-neves vízipókról.


A dokumentumfilmek között Tóth Zsolt Marcell 8 részes sorozata, az Akcióban a természet őrzői nyert, mely a hazai természtvédelmi őrök érdekes és izgalmas munkáját mutatja be. A vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül Vargyas Levente Meszesek című filmje lett az első helyezett.

 


Az Emberi Erőforrások Minisztérium különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Vargyas Levente kapta. A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó különdíjat Muraru Norbert és Silimon Emese kapta A nyomkereső című filmért.

 

Több különdíjjal is jutalmazták Ljasuk Dimitryt, akinek kisfilmjeit már nálunk is láthattátok korábban. A Daruinvázió a mesés Hortobágyon című filmjéért Fekete István-díjat kapott.

 

 

A Pusztaszer alapítvány különdíját pedig a Tisza-tavi filmekért kapta, aminek eddig három része készült el, a legutóbbi Tavaszból-nyárba epizódot ide kattintva nézhetitek meg. Dimitry eddigi munkásságából külön kiemelték a szemétszedős 1,5 tonna szemét és néhány önkéntes bravúrja a Tiszán! című kisfilmjét, amiben azt vette filmre, hogyan lehet közös összefogással, akár egy spontán akció keretében is megtisztítani egy súlyosan szeméttel teli partszakaszt. Dimitry felhívására 60 önkéntes érkezett és másfél tonna szeméttől szabadították meg a Tisza egyik partszakaszát pár óra alatt. Ez az anyag nálunk is nagyon népszerű volt, amit ide kattintva nézhettek meg.

 

A fesztivál keretében Ember és Természet címmel egy ifjúsági fotópályázatot is hírdettek, aminek két kategóriájába 2-2 korcsoportban indulhattak a fiatalok. A díjazottak között felbukkan egy már általunk is jól ismert és rangos hazai természetfotó-pályázatokon is sikeres fiatal csongrádi fiú, Koncz-Bisztricz Tamás, aki az Ezek is mi vagyunk 15-18 éveseknek kategóriában második helyezést ért el Pécsi hőerőmű képével.

 

 

A ifjúsági fotópályázat 4 kategóriájának győztesei:

 

Takács Lili: Ökológiai lábnyom - Ezek is mi vagyunk kategória (10-14 évesek) - 1. helyezett

 

Ekler Balázs Olivér: Hajléktalan - Ezek is mi vagyunk kategória (15-18 évesek) - 1. helyezett

 

Szokol Dóra Éva: Hazafelé - Természetfotó kategória (10-14 évesek) - 1. helyezett


Barta Balázs: Gombavihar - Természetfotó kategória (15-18 évesek) - 1. helyezett


Gratulálunk az alkotóknak!

 

További információ: ITT

 

Kapcsolódó cikkeink

Izgalmas filmsorozat készült a hazai természetvédelmi őrökről

A tiszavirágok is szerepelnek David Attenborrough új sorozatában

A Kiskunságról készített filmet a híres magyar természetfotós

Kulisszatitkok a Vad Balaton forgatásáról

Főszerepben a Tisza és a PET-kalózok
 

Cikkajánló