Ismét farkast láttak a Börzsönyben – videó

Már nem először sétál kameracsapda elé farkas a Börzsönyben, ezúttal gyanútlanul járkál, szaglászik, majd valamitől megijedve hirtelen kiugrik a képből.

2022. február 8.

Már nem először sétál kameracsapda elé farkas a Börzsönyben, ezúttal gyanútlanul járkál, szaglászik, majd valamitől megijedve hirtelen kiugrik a képből.

A Börzsönyben évek óta jelen van néhány kóborló példány, az árulkodó lábnyomok mellett pedig időnként lencsevégre is kerülnek. 2020-ban és 2021-ben is készült már kameracsapdás felvétel itt bóklászó farkasról, másfél éve pedig klasszikus fotón is megörökítettek egyet.

Farkasból pár tucat élhet hazánkban: néhány falka telepedett meg a Bükkben, Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszt területén, és egy-egy kóbor egyed 2018 év elején megjelent a Börzsönyben is.

Ahogy az eddigi felvételekre, úgy a farkasról most készült vadkamerás videóra is a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán bukkantunk. A legújabb felvétel Bedő Péter nagyragadozó-kutatónak köszönhető, ahogy a korábbiak is.

Azt, hogy mitől ijedhetett meg a farkas, csak találgatták a megosztott videó alatti hozzászólásokban, lehetséges, hogy a kameracsapda halk kattanását észlelte, de Bedő Péter szerint, "csak elsőre ugornak meg tőle, utána már megszokják". A szürke farkas (Canis lupus) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egyedenként 250 000 Ft. Reméljük, hogy még hallunk a börzsönyi farkasokról, ugyanis e faj fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

„Nem félünk a farkastól…”

Nem valószínű, hogy meg akarna kóstolni minket egy farkas, mert nem tekinti az embert zsákmánynak, így nem kell félni attól, hogy megtámad. De erről ebben a korábbi cikkünkben bővebben is olvashattok.

A vadon élő farkas nagyon óvatos, kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozzunk vele. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor íme néhány tanács szakemberektől:

  • Ne kezdjünk el szaladni, illetve soha ne vegyük üldözőbe.
  • Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, az állatot szemmel tartva, hátrálva távozzunk.
  • Rákiabálással, tapsolással elriaszthatjuk a farkast.
  • Ne etessük az állatot.
  • Ne vegyük el tőle a zsákmányát, és ne is próbáljuk elzavarni onnan.
  • Ha kutyával kirándulunk, azt SOHA ne engedjük szabadon, kizárólag pórázon vezessük.
  • Ha esetleg egy barlangban bukkanunk a farkas búvó- vagy szaporodóhelyére, gyorsan távozzunk.
Cikkajánló