A Föld Óráján Budapest fényei is kihunynak

Március 30-án este fél 9 és fél 10 között a Föld számos pontján kihunynak a fények. A 60 perc sötétség szimbolikus, felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje, hogy mindenki környezettudatos döntéseket hozzon az életében.

Szerző:
WWF Magyarország
Fotó:
facebook.com / Nasa Earth
facebook.com / Felelős Gasztrohős
facebook.com / WWF
2019. március 30.

Március 30-án este fél 9 és fél 10 között a Föld számos pontján kihunynak a fények. A 60 perc sötétség szimbolikus, felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje, hogy mindenki környezettudatos döntéseket hozzon az életében.

A Föld Órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét. 2019-ben már több mint 180 ország vesz részt a kezdeményezésben. Ez az egy óra szimbolikus, fontos, hogy környezetünkkel ne csak ezen a napon, ebben az egy órában törődjünk, hanem egész életünkön át.

 

 

A Föld Óráján Budapest belvárosa is sötétségbe borul. A hivatalos lekapcsolást egy dunai hajóról közvetíti élőben a WWF Magyarország Facebook oldalán, amelynek így bárki részese lehet.


A WWF Magyarország március elején egy kihívássorozatot indított, mely során bárki számára kivitelezhető fenntarthatósági tippeket ad a táplálkozás, a hulladékcsökkentés, a háztartás és az energiatakarékosság terén. Így mindenki kiválaszthatja azt, amit a saját életébe be tud illeszteni. A kihívás már negyedik hete terjed a közösségi média felületein #földórája2019 hashtaggel

 


A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkájának eredményeként ezen a napon számos étterem ad gyertyafényes vacsorát. Idén tizenegy budapesti és két vidéki helyszínen is vacsorázhatnak gyertyafény mellett az érdeklődők. Az éttermek listáját a közösségi média felületeinken találhatják meg.


2019-ben egyébként több mint 180 ország vesz részt a Föld Órája kezdeményezésben. Pekingtől Bogotáig, Új-Delhitől Nairobiig számos országban vonják be a helyieket a Föld Órája akcióba. Bhutánban például az iskolákat buzdították arra, hogy támogassák a tanulók fenntartható életmóddal kapcsolatos kreatív és újító elképzeléseit. A helyi WWF kihívást indított, a nyertes iskola pedig lehetőséget kapott egy klímatudományi központ és időjárás-állomás létrehozására, hogy ezzel edukálják és érzékenyítsék a fiatalokat az éghajlatváltozással kapcsolatban.

 


A WWF Indonézia arra sarkallja az embereket, hogy videóban mondják el, miért fontos számukra a természet- és környezetvédelem. Amellett, hogy a videók a közösségi média felületein terjednek, az ország elnökének, illetve városi és helyi vezetőknek is elküldik azokat - arra kérve őket, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és mind nemzeti, mind helyi szinten kerüljenek napirendre a természetvédelemmel kapcsolatos ügyek.


A WWF Namíbia iskolákkal működik együtt annak érdekében, hogy az élővilág megőrzését innovatív elképzelésekkel érjék el, a franciaországi WWF pedig egy olyan mobilapplikációval rukkol elő, amely számos helyzetben emlékezteti a felhasználókat arra, hogy fenntarthatóbb döntéseket hozzanak.

 


Kapcsolódó cikkek:

Varga Livius is csatlakozott a Föld Órája kezdeményezéshez

Trashtag-egy kihívás, mely jobbá teszi a világot

Az ember, aki szakadék szélére sodorta saját bolygóját

Elkezdődött a műanyagböjt

Cikkajánló