A kecses és elbűvölő kakasmandikó

Már javában nyílik a kakasmandikó, amely nemcsak kinézetében az egyik legkülönlegesebb vadvirágunk, hanem elnevezésének története is tartogat érdekességeket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Ravasz Balázs (kiemelt kép)
2024. március 8.

Már javában nyílik a kakasmandikó, amely nemcsak kinézetében az egyik legkülönlegesebb vadvirágunk, hanem elnevezésének története is tartogat érdekességeket.

Talán sokan el sem hinnék, hogy ez a különleges kinézetű virág nem egy nemesített fajta, pedig a kakasmandikó (Erythronium dens-canis) hazánk egyik legkülönlegesebb vadvirága, amely 1982-ben védettséget is kapott. Kinézete annyira jellegzetes, hogy a kakasmandikót garantáltan nem fogjuk összekeverni más hazai vadvirággal.

Bókoló virága élénk bíborpiros vagy rózsaszín. Akár egy nő, úgy nyílik meg idővel: a nyílás kezdetén a lepelcimpák még egészen előrenéznek, majd fokozatosan nyitja meg magát a virág, kinyílt állapotában a lepel teljesen hátrahajlik, ezzel láthatóvá téve a fehér foltos torkot és a virágból kiálló kékes porzókat a bibével.

Bükkösök, gyertyános-tölgyesek, száraz tölgyesek, hegyi és nedves rétek virága, és februártól egészen áprilisig virágozhat ez a szép liliomfélénk. Hívták Szent György virágának, kutyafoggyökérnek, de voltak más nevei is.

A most ismert kakasmandikó elnevezés valószínűleg egy puhított verzió, ugyanis a kakashoz nem sok köze van. Molnár V. Attila botanikus szerint inkább kankósmandikó lehetett a neve, amelyet részint Németh Ferenc biológus leírásából következtetett: „Jó néhány népi elnevezésében a levelek jellegzetes foltossága bizonyos nemi betegségekkel és hordozóikkal állíttatik párhuzamba (kankósdi, kurvavirág).”

De a magyar növénytani szaknyelv megalapozói, Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály leírásai is arra utalhatnak, hogy a sokszor nem túl szalonképes elnevezéseket cenzúrázhatták. Az 1807-es Debreczeni Fűvész Könyvben írták ezt:

...minden előttünk tudva volt alkalmatos magyar nevezeteket becsben tartottunk, és meghagytunk: de meg kell vallani, hogy azok közt a bábalelte fűnevek közt, melyek a köznép szájában sőt könyveinkben is forognak, sokan vannak botránkoztató, babonás, helytelen, csúf nevek, sőt olyan gyalázatosok is, melyeket becsülletes ember szájára venni is átallana.

De Molnár V. Attila egy másik lehetséges nevet is talált, ez pedig a kakasbandikó. Ennek a névnek viszont már lehet köze a kakashoz, amelyre Rácz János Madárneves összetételek a növényvilág terminológiájában I. című cikkében talált magyarázatot. E szerint a kakasbenderó elnevezéssel függhet össze, Erdélyben ugyanis a benderészni, bögyörészni, bendérezni igét a tyúkok kakas általi meghágására használják.

Akárhogy is, a kecses kakasmandikó az egyik legkülönlegesebb vadvirágunk, amely nagyon értékes is, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Forrás: Molnár V. Attila blogja

A cikk először 2023 márciusában jelent meg.

Cikkajánló