A királyréti Hiúz Ház az egész családot megmozgatja

A Börzsöny kapujában található Királyrét népszerű kiindulópont a bakancsos turisták körében, de családok számára is remek programlehetőséget kínál. Kipróbálhatjuk a kisvonatot vagy a hajtányt, túrázhatunk a gyerekekkel, és egy jó kis kiállítást is megnézhetünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
2017. október 13.

A Börzsöny kapujában található Királyrét népszerű kiindulópont a bakancsos turisták körében, de családok számára is remek programlehetőséget kínál. Kipróbálhatjuk a kisvonatot vagy a hajtányt, túrázhatunk a gyerekekkel, és egy jó kis kiállítást is megnézhetünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában.

A Hiúz Ház a Börzsöny kapujában

 

Mikor először jártunk ott, és bepillantottunk a kiállítás ajtaján, meglepődtünk, milyen pici is az egész. Aztán, mikor közel egy óra múlva még mindig bent voltunk, rájöttünk, a látszat ez esetben alaposan csal. A kiállítás ugyanis tele van jobbnál jobb interaktív elemekkel, amelyekkel akár felnőtt, akár gyerek hosszan el tudja tölteni az időt, miközben persze, sok-sok új információhoz is hozzájut.


Valóságshow hiúzzal és vadmacskával


A Börzsöny lakói című kiállítás egyik szereplője természetesen a hiúz. A látogatóközpont névadójáról láthatunk például izgalmas kameracsapdás felvételeket, melyek egy ilyen rejtett életmódú, az erdőben szinte szellemként mozgó állat kutatása esetében kulcsfontosságúak. A hiúz 1915 és 1983 között eltűnt a hazai hegyekből. Aztán 1983-tól 1995-ig szinte minden télen nyomára akadtak a Börzsönyben, utána azonban megint eltűnt egy időre. 2005-ben bukkant fel újra, azóta rendszeresen megtalálják a nyomait. A nyomkeresésre természetesen a havas, téli időszak a legalkalmasabb, ilyenkor a nemzeti park igazgatóság szakemberei nyomkereső túrákat is szoktak szervezni. A kiállítás kameracsapdás felvételein egyébként más állatokat, például vadmacskát, rókát és vaddisznókat is láthatunk.

 

Interaktivitás minden szinten, avagy mindent a szemnek, meg a kéznek, meg a fülnek...


Havasi cincér és a többiek


Egy jó interaktív kiállítás minden érzékszervet megdolgoztat, ez itt is maradéktalanul teljesül, egyedül az orrunk nem kap feladatot. Tapintás alapján kell rájönnünk például, mit rejtenek a fiókok, de azt is kitalálhatjuk, mely állatok hangját halljuk a hangszórókból. A kiállítás hangsúlyosan foglalkozik az ízeltlábúakkal, nemcsak a jellemző fajokat ismerhetjük meg, de a rovarok szemével is rácsodálkozhatunk a világra. Természetesen találkozhatunk itt a cincérekkel, köztük a nemzeti park címerállatával is. A havasi cincér Európa számos országából szinte teljesen eltűnt, ugyanis az erdőgazdálkodásban hosszú ideig az volt a gyakorlat, hogy a holt fákat elszállították az erdőkből. Ettől bizonyára rendezettebbnek tűnt a terület, azonban számos bogárfaj sorsa megpecsételődött, hisz lárváik évekig fejlődnek a holt fákban. Ma, hogy helyrehozzák az évtizedes hibákat, Svájcban például „műholtfákkal” próbálják megteremteni a megfelelő feltételeket a lárvák fejlődéséhez.

 

Érezd is, ne csak lásd!


Gombnyomásra indul a vashámor


A kiállításról természetesen az embert sem hagyták ki, hisz évszázadok óta aktív alakítója a tájnak, gyümölcsöket gyűjtöget és termel, fát vág, érceket bányász ki és munkál meg. Ez utóbbira utalnak a környékbeli helynevek is, mint például Vasbánya-hegy, Hevér-lyuk vagy épp a mesebeli Vasfazék-patak. Királyrét régi neve, Szokolyahuta is azt itteni, 18. századtól meginduló vasércbányászatra és fémfeldolgozásra utal. A kiállításon is láthatjuk egy vashámor makettjét, mely gombnyomásra be is indul. Ahogy a makett esetében, úgy a valóságban is, a hámorokat általában víz mellé telepítették, és a víz ereje szolgáltatta a vaseszközök előállításához szükséges energiát. A szokolyahutai vasműben különféle termékek készültek, a nyersvas mellett például kovácsüllő, kalapács vagy épp patkó.

 

 

Működés közben is láthatunk egy vashámort, persze csak kicsiben


Kedvcsináló a Börzsönyhöz


A látogatóközpontban a kiállítás mellett egy zöld bolt is található, ahol a nemzeti parkos termékeken, kiadványokon túl, a börzsönyi túrákkal kapcsolatos információkhoz is hozzájuthatunk. A ház egyik fő profilja az erdei iskola, de nemcsak gyerekcsoportok, hanem egyéni kirándulók számára is kínálnak itt szálláslehetőséget. 3-6-8 ágyas szobákban 41 fő, 2 ágyas, zuhanyzós szobákban 10 fő számára tudnak szállást biztosítani. Az áprilistól június középig tartó szezonban, arra azonban számítani kell, hogy az erdei iskola teljes gőzzel üzemel, ilyenkor nem biztos, hogy lesz szabad hely.

 

Nem csak a gyerekcsoportokat várják, de áprilistól júniusig velük van tele a ház


Az év során hétvégenként rendszeresen szerveznek tematikus túrákat is. Legnépszerűbbek a júniusi „szentjánosbogarász” és őszi szarvasbőgéses túrák. Novemberben lesz például tájtörténeti és nyomkereső családi túra is. A látogatóközponttól indul a Királyréti tanösvény, amit bárki önállóan felfedezhet, ehhez érdemes a házban megvásárolható tanösvénykísérő füzetet beszerezni. Ebből két változat is van, a hagyományos szöveges mellett létezik egy rajzos füzet is, amely a kisebb gyermekeknek szól. A ház udvarán felállítottak egy fotóslest is, amelyet bárki használhat, előzetes bejelentkezéssel, például már most, a hamarosan kezdődő madáretetési szezonban, hisz a les ablaka egy madáretetőre néz.

 

 Fotósles a kert végében

 

 Ősszel is szívesen jönnek a gyerekcsoportok

 

Királyréti tanösvény

2,9 km hosszú tanösvény kilenc állomásból áll. A tanösvényen tett séta során a látogatók megismerkedhetnek az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével.
Állomások:
1. Régi királyréti és szokolyai gyümölcsfák
2. Így is lehet fát vágni
3. Vadgyümölcsök
4. Fenyves élővilága
5. Bajdázói-tó
6. Mocsári teknős
7. Királyréti tó
8. Pincék
9. Település élővilága
További információ: https://www.dunaipoly.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Szarvasbőgés és egy haramia nyomában

Transzbörzsönyi zakatolás panorámákkal

Betyáros túra a Börzsönyben
Királyréti tanösvény a Börzsönyben

Cikkajánló