A madarakat is megviselte a tavaszi hó

Meghiúsult a rigók és cinegék költése, az örvös légykapók elmenekültek a hó elől, egerészölyv- és hollófészkek semmisültek meg a Bükkben.

Szerző:
bnpi.hu
Fotó:
BNPI
2017. május 5.

Meghiúsult a rigók és cinegék költése, az örvös légykapók elmenekültek a hó elől, egerészölyv- és hollófészkek semmisültek meg a Bükkben.

Egerészölyv

 

Míg az erdő néhány héttel ezelőtt madárdaltól volt hangos, most néhány erdei pintyen és feketerigón kívül szinte nem lehet hallani semmit, csendes az erdő - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. Az énekes-, fekete- és léprigók tojásai elpusztultak, ugyanígy sok helyen meghiúsult a már fiókás cinegék költése is - a madaraknak a havas területen nem volt lehetőségük megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutni.

 

 

Az örvös légykapók is emiatt húzódtak le a hegység hóval nem borított területeire. Ezeknél a fajoknál feltehetőn másodköltések lesznek csak, amennyiben a későbbiekben lesz megfelelő mennyiségű táplálék számukra. Ez hatással lesz a költőállományukra is.

 

Örvös légykapó 

 

A bükki harkályok esetében nincs pontos információ arról, milyen hatással volt az időjárás a költéseikre. Mivel a táplálékukat a téli erdőben is meg tudják keresni, ezért itt csak a kidőlt odús fák jelentettek problémát. Több, már lakott egerészölyv- vagy holló fészek kidőlt, emiatt fiókák és tojások pusztultak el. Egy tradicionális, több mint 10 éve lakott parlagisas-fészket tartó fa is derékba tört a viharban, és a fészek leszakadt. Szerencse, hogy idén nem ebben költött a pár.

 

 

A hó mellett komoly problémát jelent, hogy 6-700 méteres magasság felett szinte az összes lomb lefagyott a fákon, így veszélybe került az énekesmadarak táplálékbázisa, mivel leginkább hernyókat fogyasztanak. Amíg újból ki nem hajtanak ezek az erdők, az énekesmadarak számára csak minimális táplálék lesz elérhető, így sajnos költésbe sem fognak addig kezdeni.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Felismered ezeket a madarakat?

Tölts egy éjszakát a fülemülékkel!

Ne lepődj meg, ha kiskacsákkal találkozol a városban

Nem hanyatlik a madárcsempészet

Madarak és emberek

Hány ragadozó madarat ismersz fel?

Cikkajánló