A múlt század eleje óta 2019 volt a legmelegebb év Magyarországon

Az 1901 óta eltelt időszak első tíz legmelegebb éve közül nyolc az ezredforduló utáni évekre esik. A melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,3 fok, ami a globális melegedés mértékét is meghaladja.

Szerző:
MTI/ TM
Fotó:
Gulyás Attila
2020. január 8.

Az 1901 óta eltelt időszak első tíz legmelegebb éve közül nyolc az ezredforduló utáni évekre esik. A melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,3 fok, ami a globális melegedés mértékét is meghaladja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemelik, hogy 2019 magyarországi hőmérsékleti viszonyai illeszkednek a globálisan melegedő trendbe.

A tavalyi évben csak májusban volt hidegebb a sokéves átlagnál, mintegy 2,5 fokkal. Frontátvonulások, hullámzó frontrendszerek, majd az ország fölé húzódó mediterrán ciklon okozott az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos időjárást sokfelé záporral, zivatarral, viharos széllel, jégesővel.

A 2019-es nyár rendkívül meleg volt, a második legforróbb 1901 óta. Tavaly kétszer kellett hőségriadót elrendelni: június közepén harmadfokú hőségriadót, ami 4 napig volt érvényben, majd augusztus közepén másodfokút. A nyár legmelegebb napja augusztus 12-e volt, ekkor Derekegyházán 38 fokot mértek.

Nemcsak melegrekordok dőltek meg, gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők is. Több helyen jegyeztek 100 millimétert meghaladó felhőszakadást.

2019-ben hét olyan nap fordult elő, amikor az ország valamely pontján 100 millimétert meghaladó napi csapadékösszeget rögzítettek. A legmagasabb napi összeg a Heves megyei Terpesen mért 154,9 milliméter volt 2019-ben.


A tavalyi ősz is rekord meleg volt. A szeptember 1 fokkal, az október csaknem 2 fokkal, a november pedig 4 fokkal volt melegebb a normálnál. A tavalyi november 1901 óta a 3. legmelegebb volt. A novemberi időjárás többször tavaszt idézett az őszben, és a december is több mint 3 fokkal enyhébb volt a normálnál.

Az elemzésben kiemelik, hogy az utóbbi éveket jellemző magas hőmérsékleti anomáliák és a szélsőséges csapadékviszonyok miatt fontos az éghajlati állapot folyamatos nyomon követése. A valószínűsíthető változások ismeretében csökkenthető az a fenyegetettség, amit az éghajlatváltozás hordoz.

Cikkajánló