A nagy fenyőormányos pusztítja a tátrai erdőségeket

A kártevő bogár a fenyveseket kedveli, megrágja a fák kérgét, így a sebek nyomán bejutnak a rothadást előidéző gombák.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. június 30.

A kártevő bogár a fenyveseket kedveli, megrágja a fák kérgét, így a sebek nyomán bejutnak a rothadást előidéző gombák.

A pusztító szélviharok és a betűzőszú után újabb ellensége akadt a Tátrában található erdőségeknek, mégpedig nem más, mint a nagy fenyőormányos (Hylobius abietis) – írja a felvidek.ma. A kártevőről először a Tátrai Nemzeti Park – Állami Erdők közösségi oldalán írtak. Azokon a területeken, ahol a szélvihar kidöntötte a fákat, új erdőket telepítettek, és ott szaporodott el a kártevő. Miután a bogár megrágja a csemeték kérgét, a sebeken keresztül bejutnak a gombák, így a fa akár el is pusztulhat.

Most az erdészek kéregcsapdákat helyeztek el a veszélyeztetett területeken, így jobban figyelemmel tudják kísérni a kártevő előfordulását. „Van olyan erdőrész, például Podbanszkó, azaz Bányaalja területén, ahol egy csapdában egy hét leforgása alatt több mint száz egyedet találtak” – írják.

Nagy fenyőormányossal Európától Japánig találkozhatunk a fenyvesekben. Előfordul, hogy tömegesen elszaporodik, ilyenkor súlyos károkat okozhat. A fiatal tűlevelű facsemeték kérgét szereti rágni, például a luc-, a boróka-, a vörös-, vagy a jegenyefenyőét.

Forrás: felvidek.ma

Cikkajánló