A panelrengetegen túl - Óbuda arcai

A mai Óbudát a legtöbben a panelekkel azonosítják, de a városrésznek számos más arca is van még. A Turista Magazin júniusi számában bemutatunk néhányat ezek közül.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
Francz Ilona
2018. június 15.

A mai Óbudát a legtöbben a panelekkel azonosítják, de a városrésznek számos más arca is van még. A Turista Magazin júniusi számában bemutatunk néhányat ezek közül.

Az óbudai Fő tér macskaköveivel, régi épületeivel megőrzött még valamit a múlt század elejének hangulatából. A 21. századi Óbuda utcáin sétálgatva ezeket az épületeket ma már nem találjuk, az Óbudai Múzeum állandó kiállításán azonban sok-sok érdekességet megtudhatunk róluk.


A Fő tér legnevezetesebb látnivalója, a barokk Zichy-kastély ma is áll, benne három múzeum kapott helyet. A kastélynak hajdan volt narancsos kertje, koncert- és színházterme is, és 1751-ben Mária Terézia is megfordult benne.

 


Óbuda 19. századi képét a kockás terítős, jóféle kadarkát kínáló kiskocsmák határozták meg. Hogy az óbudai kiskocsmák és a korabeli Óbuda emléke máig él, abban nagy szerepe volt az egyik törzsvendégnek, Krúdy Gyulának, aki élete utolsó éveiben itt is lakott Óbudán. A Fő tér egyik népszerű szobra, a borozgató Szindbád is ezt a világot és Krúdy emlékét idézi meg.

 


A Fő tér és környékének bebarangolása után bringára pattantunk, hogy megnézzük a város egyik legérdekesebb ipartörténeti emlékét, az 1913-ban megépült Óbudai Gázgyárat. A gyár területére ma már nem lehet bemenni, kizárólag vezetett túrák keretében van erre lehetőség.

 

 

A gázgyár meghatározó épületei, a tornyok már messziről látszanak. A kátránytornyokat a gázosok katedrálisának is hívták, és ahogy belépünk, tényleg olyan érzésünk van, mintha egy óriási templomban lennénk. A kátránytornyok között magasodó víztorony tetejébe 225 lépcsőn lehet feljutni, hogy aztán a torony órái mellől megcsodáljuk az elénk táruló körpanorámát.


További érdekességek Óbudáról a Turista Magazin júniusi számában!
 

 

JÚNIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK. RÁADÁSUL A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN EGY-EGY SZÁLLÁSHELYKALAUZT KAPNAK AJÁNDÉKBA A LEGHŰSÉGESEBB OLVASÓINK.

Cikkajánló