A Salgó határon túli rokona, a Bagolyvár

A többségében magyarok által lakott, a Novohrad-Nógrád Geopark határon túli oldalán fekvő Sőreg (Šurice) nem akármilyen geoturisztikai attrakcióval büszkélkedhet.

Szöveg és fotó:
2022. július 30.

A többségében magyarok által lakott, a Novohrad-Nógrád Geopark határon túli oldalán fekvő Sőreg (Šurice) nem akármilyen geoturisztikai attrakcióval büszkélkedhet.

A közvetlenül a falu felett, bizonyos irányból függőlegesnek látszó sziklatű 84 méterrel emelkedik a házak fölé. Hasonlóan a környék számos más, látványos, adott esetben várral is megkoronázott sziklájához, a 285 méter tengerszint feletti magasságot elérő Bagolyvár (Soví hrad) is egy vulkáni kürtőkitöltés, amelynek a vulkáni törmelékszórás fázisában létrejövő, puhább vulkáni törmelékes kőzetből felépülő tufagyűrűje már (részben) lepusztult.

A meredeken az égnek törő szikla látványa mellett geológiai értelemben azért van különbség a Salgó és a Bagolyvár között, s ez még a laikusnak is feltűnhet a két hegy tetején állva. A Bagolyvárban ugyanis még látható a finomszemcsés vulkáni hamuból, vastagszemcsés tufából, tufabreccsából és vulkáni bombákból álló vulkáni törmelék is, amelyet nyolc darab bazalt benyomulás (telér) szabdal át. A kemény vulkáni kiömlési kőzet, a bazalt így konzerválta a kevésbé ellenálló tufát a lepusztulástól. Az 1964 óta fokozottan védett terület természetesen a geológusok paradicsoma, a kipreparálódott csúcsról már 1865-ben tanulmányt írtak.

További hasonlóság, hogy a Bagolyváron is vár állott egykoron, nem is akármilyen. Bár az épületből ma már szinte semmi nem látszik, Dánoskő vára még a tatároknak is ellenállt! Ez hatalmas szó volt akkoriban, mint tudjuk azt a történelemből. Hősies cselekedetükért IV. Béla király 1245-ben a várvédőknek nemesi rangot adott. Ebben az időszakban keletkezhetett a legjelentősebb emberi beavatkozás is a sziklán: egy kb. három méter átmérőjű és hat méter mély víztartály, amelyet a szikla legmagasabb platóján véstek ki a várvédők vízellátásának biztosítására.

A szikláról gyönyörű kilátást kapunk a Pogányvárra és a szomszédos Monoszára, a szikla aljában elterülő falura, valamint a geopark felvidéki oldalának többi, kevésbé markáns hegyhátaira. A falu főutcájáról tábla jelzi a Bagolyvárhoz való letérőt, a szikla alatti pihenőtől pedig a sárga sáv ösvénye a magaslatot megkerülve kapaszkodik fel a szikla aljába. A szikla legtetejére azonban tilos és életveszélyes felkapaszkodni!

A cikk először 2021 augusztusában jelent meg.


Cikkajánló