A szemétrengeteg mellett döglött disznó is úszik a Tiszán

Tonnaszámra úszik az ukrán hulladék a Tisza magyar szakaszán - jelentette a PET Kupa mozgalom, ráirányítva a figyelmet a járványügyi kockázatra és a védett természeti területek területek fenyegetettségére. A probléma megoldását próbálják sürgetni.

Szerző:
petkupa.hu
Fotó:
Cselószki Tamás
2015. november 25.

Tonnaszámra úszik az ukrán hulladék a Tisza magyar szakaszán - jelentette a PET Kupa mozgalom, ráirányítva a figyelmet a járványügyi kockázatra és a védett természeti területek területek fenyegetettségére. A probléma megoldását próbálják sürgetni.

 

A PET Kupa szakemberei a helyszínen vették szemügyre az árhullámmal érkező hulladékrengeteget. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jándnál kezdték a helyzet felderítését, itt például háztartási hulladék, főként rengeteg palack úszik a vízen, feltételezhetően veszélyes anyagok (olaj, vegyszer, elem stb.) kíséretében. A tokaji hídról letekintve percenként nagyjából 2 darab, 10-30 négyzetméteres hulladékszigetet láttak, melynek térfogata 30-35 százalékban tartalmaz lakossági hulladékot, elsősorban műanyagot, de a szeméthalomban felfedezhető volt gumi, üveg, sőt még döglött disznó is.


A hulladékrengeteg mostanra elérte a Tiszalöki Vízerőmű zsilipjeit, és ott halmozódik fel. A PET Kupa oldala arról tájékoztat, hogy tudomásuk szerint a víznyomás és a vízszint már akkora a zsilipnél, hogy hamarosan kinyitják azt, és a vízzel együtt a szemetet is továbbengedik.

 


„Szomorúan tapasztaltuk, hogy ez a probléma gazdátlan, a sok tonnányi hulladék már két napja hazai vizeinken úszik, és úgy tűnik, mintha senki nem foglalkozna vele hatékonyan” - mondta az évek óta fennálló problémával kapcsolatban Hankó Gergely, az Öko-Pack Nonprofit Kft. munkatársa, egyben a PET Kupa csapatának hulladékgazdálkodással foglalkozó szakembere.


A Természetfilm.hu Egyesület által szervezett mozgalom azt szeretné elérni, hogy a magyar hatóságok a szomszédos országokkal évekkel ezelőtt aláírt nemzetközi egyezmény alapján hívják fel a figyelmet a folyószennyezés problémájára, és közösen dolgozzanak ki intézkedéseket annak megakadályozására.


A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a honlapján kedden elismerte: „Az árhullámmal továbbra is nagy mennyiségű uszadék, kommunális hulladék érkezik a külföldi vízgyűjtőről, melynek hullámtérből történő eltávolítására az árhullám levonulása után lesz lehetőség.”

 

Kapcsolódó cikkeink:

Több mint 30 köbméternyi hulladék a PET Kupán

Nem csak láblógatás - Interjú Molnár Attila Dávid természetfilmessel

 

Cikkajánló