A szerkesztő szemével: a novemberi Turista Magazin

Novemberi lapszámunkban a legkárpátibb jellegű túraterepünknek számító Zempléni-hegységet járjuk be, amelyből természetesen nem maradhattak ki a híres zempléni várak, Tokaj-Hegyalja kevésbé ismert nevezetességei és a megújult füzérradványi kastély sem.

2021. október 29.

Novemberi lapszámunkban a legkárpátibb jellegű túraterepünknek számító Zempléni-hegységet járjuk be, amelyből természetesen nem maradhattak ki a híres zempléni várak, Tokaj-Hegyalja kevésbé ismert nevezetességei és a megújult füzérradványi kastély sem.

Kezdjük egy földrajzórával, ugyanis egyik legvadregényesebbnek tartott hegységünk elnevezése minden bizonnyal a legszélesebb körben tévesen rögzült földrajzi név hazánkban. Az összefüggő Eperjes–Tokaji-hegyvidék magyarországi szakaszának a hivatalos neve ugyanis pont a téves használat miatt lett Tokaji (Zempléni)-hegység. Amíg azonban a természetjárók leginkább a Zempléni-hegység kifejezést használják, a földrajzi és földtani szakirodalomban a Tokaji-hegység használata terjedt el. Nem könnyű dilemma. Az életszerűség miatt novemberi lapszámunkban mi mindkét verziót használjuk, emlékeztetve az olvasót a földrajzi nevek pontos használatára, de egyben felvillantva a helyes névhasználat nehézségét is.

Kárpáti hangulatok nyomában

Természetjáróként a hegységgel kapcsolatos legizgalmasabb tény, hogy a Kárpátokkal való közvetlen kapcsolat miatt valóban nem túlzás azt állítani, hogy hazánk legkárpátibb jellegű túraterepén járunk. E vezérfonalat követve készült a magazin számos cikke. Amolyan bemelegítésként Tudtad-e rovatunkban felvillantjuk a hegység pár különlegességét. Bemutatjuk hazánk egyik legrövidebb zarándokútját, röviden elmagyarázzuk, hogy milyen tudományos tények állnak e „kárpáti jelleg” mögött, felelevenítjük a Borsó-hegyen történt szerencsétlenség szomorú emlékét, s tisztázzuk az aszúkészítés mértékegységeit is. Rovatunkból továbbá megtudható, hogy hol is él a keresztes vipera, és miért nem kell tartani tőle, illetve hogy a Megyer-hegyi Tengerszem igazából miért is nem tengerszem.

Geotúra rovatunkban egy igazi „bányamanóval” járjuk be az erdőt az „aranygombos” Telkibánya mellett, s még egy több évszázados bányajáratba is lemerészkedünk. Felfedezzük a mai Magyarország egykoron legjelentősebb arany- és ezüstbányáinak napjainkban is látható, döbbenetes nyomait, s megértjük, mitől teljesen egyedi túracélpont a település környéke.

Rejtett Kincseink rovatunkban Komlóskára, a hegység természetvédelmi szentélyeinek tekinthető hegyi kaszálórétek között fekvő, apró ruszin településre kalauzoljuk az olvasót, és megmutatjuk, hogy milyen különleges panoráma fogadja azt, aki felkapaszkodik a falu fölött magasodó Pusztavár romjaihoz.

Tudástár rovatunkban a Zempléni-hegységben jó pár éve megtelepedett farkasok nyomába eredünk. Az őshonos nagyragadozó visszatérése nemcsak az erdő lakóinak életében jelent változást, de a környékbeli emberekében is. Kíváncsiak voltunk, hogy közel tíz év után hogyan látja a „farkashelyzetet” egy erdész, egy vadbiológus és egy zempléni település polgármestere, aki gazdálkodóként és vadászként is érintett.

Akinek pedig még több kárpáti hangulat kell, az használja bátran a Messzelátó rovatunkban bemutatott különleges, bivakként is funkcionáló kilátót és a túrakártyáinkat! Ez utóbbiak közül az egyik az Eperjes–Tokaji-hegység hazánkba nyújtózó részének legmagasabb bástyájához, a Nagy-Milic kompakt hegycsoportjába kalauzol. A másik az Óhuta környéki egyedi táj szépségeit felfedező, Bődi Gábor, egy kisvárdai tanár által kialakított két különleges túraösvényt járja be.

Ha Zemplén, akkor vadregényes várromok és romantikus kastélyok

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Tokaji-hegység vadregényes erdői, mesébe illő bércei, romantikus falvai és pazar történelmi emlékei olyan megkapó egyveleget alkotnak, amelyet minden bakancsos örökre a szívébe zár. Mindezen élmények keretbe foglalásához van egy kiváló túratematikánk: Jelvényvadász rovatunk cikke a híres zempléni várakat és kastélyokat fűzi fel.

História rovatunkban külön bemutatjuk az ország egyik legismertebb épületét, a füzérradványi Károlyi-kastélyt. A hatalmas park néhány évvel ezelőtti felújítását ugyanis most a kastély helyreállítása követte, és ha minden a tervek szerint halad, a jövőben még tovább csinosítgathatják az egykori luxusszállót.

Végül, de nem utolsósorban ott van az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Tokaj-Hegyalja. A Tokaji borvidék a borkóstolóktól kezdve a gasztronómiai programokon át a dűlőtúrákig számos izgalmas, borokhoz kapcsolódó programot kínál. Városi Séta rovatunkban mi most olyan, a kötelező programnak számító Tokajon és Sárospatakon „túli” hegyaljai látnivalókból adunk egy kis ízelítőt, amelyek a borvidék gazdag múltjáról mesélnek.

Ködös őszi erdőkben

Ősz derekán egyre gyakrabban kúszik be a köd a völgyekbe, Meteo rovatunkban ezért e különleges légköri jelenséget vizsgáljuk meg. Az erdő ősszel különösen varázslatos. Erdőmánia rovatunkban az ország különböző területein dolgozó kilenc erdészt mutatunk be, akik szakmájukról, elkötelezettségükről mondják el a hivatásuk lényegét is összefoglaló gondolataikat.

Szép az őszi köd, de még szebb a verőfényes őszi napsütés, amikor ezer színben pompázik az erdő. Ilyen idő fogadta a rekordszámú túrázót a kéktúrázás napján, a távolinak tűnő Zemplénben is.

Vásárold meg novemberi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el a vadregényes Zempléni-hegységet bemutató cikkeinket! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló