A Vendvidék ősszel is bámulatos – Kétvölgyi panorámatúra

Hullámzó dombok és patakok vájta völgyek, „megrakva” szépséges erdőkkel és bájos falvakkal. Az ország legnyugatibb szegletét alkotó Vendvidék mindig el tud bűvölni, és Kétvölgyben pont elcsíptük az ősz egyik leglátványosabb jelenségét, a lombhullást, amikor átfúj az erdő fáin a szél, és záporként hullanak alá a színes levelek.

Szöveg:
2023. november 17.

Hullámzó dombok és patakok vájta völgyek, „megrakva” szépséges erdőkkel és bájos falvakkal. Az ország legnyugatibb szegletét alkotó Vendvidék mindig el tud bűvölni, és Kétvölgyben pont elcsíptük az ősz egyik leglátványosabb jelenségét, a lombhullást, amikor átfúj az erdő fáin a szél, és záporként hullanak alá a színes levelek.

Sokféleképpen lehet úti célt választani. Van, aki előzetesen mindennek utánanézve, precízen mindent megtervezve választja ki a célpontot. Másokat a barátok, rokonok, ismerősök beszélnek rá helyekre. Akadnak bakancslista-szerűen tudatos vándorok, akik sorban végigjárják a vágyott helyszíneket, és vannak kalandorlelkű emberek, akik random, egy hirtelen jött ötlettől vezérelve szúrnak ki egy útvonalat vagy túrát. Mi, most az utóbbit képviselve, egy őrségi, vendvidéki kiruccanás során, úgy döntöttünk, néhány kedvcsináló fotó alapján nekivágunk a kétvölgyi körtúrának.

Ahonnan az Alpokig is ellátni

A kirándulást a kétvölgyi Bűricza-kilátótól indítottuk. Két okból is jó kezdésnek bizonyult a túrához. Először is, mert a település legmagasabb pontján, a 367 méter magas Katalin-hegyen áll a háromszintes fatorony, ahonnan pompás kilátás nyílik a Rába-vidék erdős, dimbes-dombos tájaira, és a közeli Ausztria, valamint Szlovénia hegyeire. A másik ok, hogy kitekintve a kilátóból, az első gondolatunk, hogy ami elénk tárul, az valami lenyűgöző.

A kilátó legfelső szintjén van egy körbefutó térkép, ami mutatja, hogy mit látunk magunk előtt. Remek tippeket adva a további kirándulásokhoz.

Szép időben a távolban láthatjuk a riegersburgi várat, a kapfeinsteini kastélyt és a németújvári (Güssing) várat is. A közelben pedig Kétvölgy bájos látképét pásztázhatjuk. Parádés látvány, ahogy ilyenkor ősszel a környező fenyvesek tömör zöldje mellett az erdők tarka színvegyületet öltenek magukra, és a természet óriási perzsaszőnyegével befedi a tájat.

A kilátót 2011-ben állították, és a kétvölgyi önkormányzat adta neki a Bűricza nevet, amely a szlovén Permise falu régi elnevezése. Kétvölgy ugyanis 1944-ig két önálló település, Permise és Ritkaháza volt (szlovénul Verica-Ritkarovci, németül Permisch und Riegersdorf).

A két falu 1950-ben egyesült, mai nevét pedig 1951-ben kapta.

Kétvölgy egyike a hazai szórványtelepüléseknek, ami azt jelenti, hogy az épületek egymástól viszonylag távol, többnyire dombokon találhatók, a házak közelében lévő réteket, kaszálókat, szántókat pedig erdők határolják.

Vendvidék

A Vendvidék, avagy szlovén Rábavidék a magyar és a szlovén országhatáron átívelő történeti-néprajzi tájegységet jelöli. A magyarországi szlovéneket hagyományosan vendeknek hívják. A mai Magyarországon található vend falvak lakosai részben szlovén származásúak, akik ápolják hagyományaikat. A történelmi Vendvidék teljes területe a Rábavidék mellett a Muravidéket is magába foglalja, amely ma Szlovénia része.

A fatoronytól a piros sáv jelzést követve az aszfaltos-kavicsos úton hamarosan elhagyjuk a település házait, és bekanyarodunk egy vadregényes erdőbe. Majd leereszkedünk egy völgybe, ahonnan egy meredekebb emelkedő után hangulatos „hegyi” kaszálórétre érünk. Régi lakóházak között sétálva érünk el a ritkaházai haranglábhoz.

Legendás harangláb

Az 1865-ben épült szoknyás harangláb nemcsak szép környezetben áll, és mutatós műemlék, de érdekes történet is kapcsolódik hozzá.

A néphagyomány úgy tarja, hogy a helyi bíró és a falusiak nem tudtak megegyezni, hogy hol legyen a harangláb.

A bíró azt szerette volna, hogy az ő házához legyen közel, a falu népe viszont Ritkaháza közepén látta volna szívesen. A parttalan huzavonát látva a kocsmáros végül úgy döntött, hogy éjszaka négy legénnyel elhozatja a haranglábat a bíró udvaráról, és a kocsma mellett állíttatja fel, ahonnan a szomszéd faluba is jól hallatszik a kongása. Így került a település akkori közepére, a Fő utca 63. szám alá. A haragláb mellett szépen kialakított pihenőt találunk.

A haranglábtól a piros kereszt jelzésen enyhe ereszkedéssel folytatjuk az utunkat, melyről a patakvölgynél a falu kanyargós aszfaltos útján kapaszkodunk vissza Kétvölgy Permise településrészéhez, ahol megérkezünk kiindulópontunkhoz, a kilátóhoz. Ám ez a mintegy 3 km-es aszfaltút egyáltalán nem unalmas, a közeli és távolabbi dombokon szebbnél szebb portákat láthatunk, takaros házakkal, gazdaságokkal, gyümölcsösökkel, kaszálókkal, és megfigyelhetjük az erre a vidékre oly jellemző szórványtelepülés-jelleget.

A mindössze 6,2 km-es körtúra nem túl megerőltető, nézelődéssel, pihenővel 3 óra alatt kényelmesen bejárható. Ha pedig megéheznénk vagy kávéznánk, jó szívvel ajánljuk a Kétvölgy kertje szatócsboltot, éttermet és kávézót, ahol jópofa, rusztikus környezetben lazulhatunk egyet a kirándulás végén.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel: Szentgotthárd, autóbusz-végállomásról indulnak buszok, amelyről a Kétvölgy, autóbusz-váróterem megállónál szállhatunk le, majd déli irányba induljunk el: a kilátó már itt feltűnik. Körülbelül 150 méterrel később jobbról megérkezik a piros jelzés. Ez visz (további nagyjából 350 méteres sétával) a kis szekérúton a kétvölgyi Bűricza-kilátóhoz. Ha autóval érkezünk, akkor a kilátó mellett, az út szélén ingyenesen parkolhatunk.

Cikkajánló