A virágzás csúcsán a szépséges magyar kökörcsin a Dél-Nyírségben

A maximum a napokban várható. A fokozottan védett növénykülönlegességnek alig tíz populációja fordul elő a Nyírségben, máshol pedig még ritkábban lehet vele találkozni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szél László / Természetvédelmi Őrszolgálat / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Wikipédia
2021. április 15.

A maximum a napokban várható. A fokozottan védett növénykülönlegességnek alig tíz populációja fordul elő a Nyírségben, máshol pedig még ritkábban lehet vele találkozni.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a napokban posztolt látványos képeket a fokozottan védett növényről, ami a Dél-Nyírség homoki gyepeinek jellegzetessége ilyenkor tavasszal. Bár már március közepén kidugták a fejüket, a napokban érik el a virágzás csúcsát a magyar kökörcsinek – írják. Lövei-Kalmár Katalin, a nemzetipark-igazgatóság kommunikációs munkatársa a Turista Magazinnak azt is elmondta, hogy idén sajnos a megszokottnál kisebb számban virágzik a faj.

A magyar kökörcsint (latin nevén Pulsatilla flavescens, P. hungarica) korábban a réti kökörcsin alfajaként tartották számon, újabban önálló faj. 20-30 cm magasra is megnő, és az idősebb tövek több, akár 20-30 virágot is hozhatnak. Magyarországon a Pilisben és a Bodrogközben fordul elő, többségében azonban elszórtan találkozhatunk vele a Nyírségben, ahol különböző méretű populációi élnek. A növény fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Az állománycsökkenés, és sok helyen a kipusztulás a mezőgazdasági tevékenységnek, az inváziós fajok elszaporodásának, az erdőtelepítésnek vagy éppen a helytelen erdő- és gyepgazdálkodásnak köszönhető. A természetvédelem kiemelten fontos feladatának tartja a magyar kökörcsin megőrzését.

Cikkajánló