Albínó zergét kaptak lencsevégre az Alacsony-Tátrában

Csodálatosan fest a hófehér bundájú állat, de ezzel a külsővel nem lehet könnyű dolga a természetben.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info.hu / spravy.rtvs.sk
2022. december 8.

Csodálatosan fest a hófehér bundájú állat, de ezzel a külsővel nem lehet könnyű dolga a természetben.

Az Alacsony-Tátra gerincén, közvetlenül a turistaút mellett sikerült megfigyelni a meglehetősen ritka állatot. Pavel Ballo zoológus véletlenül akadt rá a hófehér bundájú nőstény zergére, miközben a tátrai mormotatelepekről gyűjtött adatokat – olvashatjuk a magas-tatra.infón. „A közelemben legelt. Nem követtem, nem stresszeltem őt, hiszen önmagában is stresszes az élete, mert más, mint a többiek” – magyarázta a zoológus.

A fehér szín hátterében genetikai mutáció, az albinizmus, avagy az úgynevezett flavizmus állhat. Ez utóbbi pigmenthiányos állapotnál a szemek színe barna marad, míg albinizmus esetén a szemek pirosak, a köröm és orr előtti szőrtelen rész pedig rózsaszín.

Az állatvilágban az albínó egyedek általában hátrányt szenvednek a természetes színezetű társaikkal szemben. Fajtársaik gyakran kiközösítik őket és jobban ki vannak szolgáltatva a ragadozóknak is – magyarázta Erik Baláž ökológus és filmrendező. Ugyanakkor a közelmúltban végrehajtott zergeszámlálás során felfedeztek egy másik fehér bundás nőstényt is, amely bár nem volt teljesen fehér, de jóval világosabb szőrű volt az átlagnál. Erről a találkozásról sikerült egy egyedülálló filmfelvételt készíteni, amelyen az is látszik, hogy az ilyen különleges egyedek is vonzóak a hímek számára, tehát a fajtársak nem minden esetben kerülik az albínó példányokat.

Az albínó zergéről készült riportvideót a szlovák RTVS oldalán osztották meg, a nyelvet ismerők előnyben.

Cikkajánló