Amikor a homok virágba borul – videó

A homoki gyepekről nagy valószínűséggel nem a színpompás növények ugranak be először, pedig korántsem kiégett, száraz területről van szó. Csodáld meg a virágokat, melyek a Gönyűi-homokvidéken nőnek!

Szerző:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Turista Magazin
2021. január 14.

A homoki gyepekről nagy valószínűséggel nem a színpompás növények ugranak be először, pedig korántsem kiégett, száraz területről van szó. Csodáld meg a virágokat, melyek a Gönyűi-homokvidéken nőnek!

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság orchideás videója után ismét tavaszi hangulatot varázsol a télbe. A legutóbb közzétett, a Gönyűi-homokvidékről készült videó kapcsán összegyűjtötték a területen virágzó növényekhez kapcsolódó legfőbb érdekességeket. Először érdemes megnézni a felvételt:

Most, hogy már mindannyian tisztában vagyunk vele, a homokvidék is rejthet színpompás, látványos növényeket, íme, a terület legszebb virágai:

  • A tavaszi hérics boglárkaféle, sárga virágai 3-7 cm átmérőjűek. Március közepétől május végéig virágzik. A győri gyakorlótéren tömegesen van jelen, pedig a kisalföldi homokpusztán egyébként általánosan elterjedt, de ilyen nagy számban csak kevés helyen nő.
  • A henye boroszlán – nem nehéz kitalálni – a boroszlánfélék családjába tartozik. Virágai rózsaszínűek vagy ciklámenpirosak, fűszeres illatúak, dús csomóban nyílnak. Az egész Fertő-Hanság Nemzeti Park területén csak egyetlen helyen fordulnak elő.
  • A kései szegfű 30-50 centisre nő meg, bokros, évelő növény. Júniustól szeptemberig virágzik. Csoportosan és magányosan is megjelenhet.
  • A csajkavirág a pillangós virágúak közé tartozik. Évelő. Halványsárga virágokkal büszkélkedhet. Májustól július közepéig virágzik. Országosan ugyan ritkának számít, de a Gönyűi-homokvidéken gyakori faj.
  • A fészekvirágzatúak közé tartozó budai imola magasra, 60-100 cm-esre nő, szára elágazó. Szintén évelő, és lilásvörös virágai vannak. Májustól októberig virágzik. Csak Magyarországon és a határterületein él. A Gönyűi-homokvidéken gyakorinak számít, de nem nő tömegesen.
  • Úgyszint a fészkesvirágzatúak közé tartozik a homoki szalmagyopár. 15-30 cm magasra nő meg, júliustól szeptemberig láthatóak sárga virágai. A Gönyűi-homokvidéken is ritka.

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE inregrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket.

A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Cikkajánló