Apró jácintféle nyílik a sóvirágok között

Persze, máshol is lehet találkozni vele. Tudod, mi különbözteti meg az őszit a többi csillagvirágtól, és hogy hol fedezheted fel?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Espirat / Wikipeida (Kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
termeszetvedelem.hu
2021. szeptember 15.

Persze, máshol is lehet találkozni vele. Tudod, mi különbözteti meg az őszit a többi csillagvirágtól, és hogy hol fedezheted fel?

Az őszi csillagvirág (Scilla autumnalis) apró növény, így nem mindig könnyű észrevenni. Mindössze 5-15, esetleg 20 cm-esre nő meg, kékes-lilás virágai fürtökben nyílnak. Bár több csillagvirágfaj is él Magyarországon, csak ez az egy virágzik ősszel, ezért könnyű elkülöníteni tőlük.

Hagymás, évelő növényről van szó, amivel rendszerint augusztustól október közepéig lehet találkozni. Mészkedvelő és melegkedvelő, sziklafüves és pusztafüves lejtőkön, karsztbokorerdőkben, löszpusztaréteken lehet belebotlani, leggyakrabban a Bakonyban, a Balaton-felvidéken és a Tiszántúlon.

A Duna-Tisza közén csak Sándorfalva környékén él a fajnak egy pár száz tőből álló állománya

– adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a napokban. Először debreceni kutatók fedezték fel a növényt, majd a nemzetipark-igazgatóság munkatársai is ráleltek itt az őszi csillagvirágra, aminek sokáig nem volt ismert előfordulása a Kiskunságban. „Arasznyi termete miatt nem könnyű megtalálni a sóvirágok között, kékeslila virágait a méhek szívesen látogatják” – írják.

Az őszi csillagvirág védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Cikkajánló