Az első téli túrák

A Természetjáró heti válogatásába összegyűjtött túrákon kiélvezhetjük az első havat, és még nagyobb tömegekkel sem kell megosztoznunk a téli tájon.

Szerző:
Természetjáró.hu
Fotó:
Farkas Péter
MTSZ
2023. november 30.

A Természetjáró heti válogatásába összegyűjtött túrákon kiélvezhetjük az első havat, és még nagyobb tömegekkel sem kell megosztoznunk a téli tájon.

1. Körtúra a Kőris-hegyre

Bakony


A Márvány-völgy meredek, törmelékes ösvényén és barlangok szomszédságában haladó, sírhalmok titkait kutató, tanösvényekkel összefonódó, jól bővíthető, a Kőris-hegy csúcsát érintő, közepesen nehéz körtúra Bakonybélből.


Táv: 17,2 km

Szintemelkedés: 694 m

Időtartam: 5 óra 30 perc

Kiinduló- és végpont: Bakonybél

Főbb látnivalók: Pannon Csillagda, Szent Mauríciusz Monostor, Kőris-hegy, Odvas-kői-barlang

2. Kirándulás a kaldera peremén

Börzsöny


A Perőcsény felett magasodó, sziklás gerinc a Börzsöny egyik leglátványosabb területe. Aránylag rövid túránkon Holló-kő sziklakiszögelléséről, felülről, madártávlatból tekinthetünk be a hegység legeldugottabb zugaiba. Ha vadregényes, élménydús kirándulást akarunk tenni a Börzsönyben, de nem tudunk egy egész napot rászánni, ezen az útvonalon megkapjuk a vulkáni vadon igazi hangulatát.


Táv: 11,2

Szintemelkedés: 616 m

Időtartam: 3 óra 50 perc

Kiinduló- és végpont: Perőcsény

Főbb látnivalók: Jancsi-hegy, Holló-kő, Salgóvár

3. Gönc múltja mentén a fürdőtől a lovagvárig

Tokaji-hegység


Túránkon körbejárjuk a Gönc feletti Dobogó-hegyet, melynek természetes sáncán túl a történelem két markáns hangulatú emlékhelye áll: az Amadévár és a gönci pálos kolostor romja. A középkori hatalom két pólusaként a túlvilági erényeket hirdető szerzetesek a patakvölgyben, az erdő közepén építették meg otthonukat, míg a világi fennhatóság a merész sziklaszirt tetején, jól védhető pozícióban ütött tanyát.


Táv: 13,2 km

Szintemelkedés: 634 m

Időtartam: 4 óra 20 prc

Kiinduló- és végpont: Gönc

Főbb látnivalók: gönci pálos kolostor romja, Amadévár, a Kis-patak völgye

4. Országos Kéktúra: Írott-kő – Sárvár (OKT-01.)

Kőszegi-hegység, Kemeneshát


Az Országos Kéktúra több mint ezer kilométer hosszú legendás útvonalának kiindulópontja és a Dunántúl legmagasabb kiemelkedése az Írott-kő. A szépséges Kőszegi-hegység patakcsobogástól zúgó völgyeiből és alpesi panorámákat nyújtó kilátóiból leereszkedünk az egész Kéktúra legsíkabb területére, hogy a Rába partjáig gyalogoljunk.


Hossz: 72,1 km

Szintemelkedés: 570 m

Szintcsökkenés: 1290 m

Időtartam: 2-4 nap

Kiindulópont: Írott-kő (Velem)

Végpont: Sárvár

Főbb látnivalók: Írott-kő (kilátó), Óház-kilátó, Hét-forrás, kőszegi kálváriatemplom, Kőszeg belvárosa, szelestei arborétum, sárvári vár, sárvári arborétum

Természetjáró

A Természetjáró.hu folyamatosan bővülő katalógusában országszerte több mint ezer közül válogathatsz: gyalogos túrákat éppúgy találsz benne, mint kerékpáros- és vízitúrákat, terepfutásokat vagy teljesítménytúrákat. Mindegyikhez fotógaléria, részletes leírás és térképes nyomvonal tartozik, ami akár le is tölthető. De még erre sincs szükség, hiszen telefonon egyetlen gombnyomással megnyithatod a túrát a Természetjáró appban, amivel lementheted térerő nélküli használatra, és a terepen navigálhatsz is. Ha pedig inkább magadnak keresnél útvonalat, azt is megszerkesztheted a Túratervezővel, nyomon követve a közeli látnivalókat és szállásokat, sőt áttekintheted a térképen az aktuális terepi figyelmeztetéseket, lezárásokat is.

Cikkajánló