Az idei volt a legsikeresebb bagolyszámlálás

A január második hétvégéjén végzett szinkronfelmérés során országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot regisztráltak. A számlálásban 76 önkéntes vett részt 115 település 200 helyszínén.

Szerző:
MTI
Fotó:
Shutterstock
2016. január 16.

A január második hétvégéjén végzett szinkronfelmérés során országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot regisztráltak. A számlálásban 76 önkéntes vett részt 115 település 200 helyszínén.

Magyarországon az erdei fülesbaglyok fészkelőállománya 15-20 ezer párra tehető. A telelőállomány körülbelül 30 ezer példány, de e madarak között - ha nem is meghatározó arányban -, a Kárpát-medence határon túli területeiről érkező baglyok is akadnak. A téli számlálások célja, hogy a szakemberek minél átfogóbb képet kapjanak e madárfaj helyi állományainak alakulásáról, a populációk változásának okairól és a baglyok szokásairól, életmódjáról.

 

 
A csapatokba verődő madarakat a hideg évszakban a legkönnyebb észrevenni. Ilyenkor a baglyok a lakott területeken vagy azok közelében töltik nappali pihenőjüket, jellemzően örökzöld fákon. Nem ritka, hogy egy fán tíz vagy akár húsz példány tartózkodik egyszerre. Az éjszakai életmódot folytató madarakra táplálkozási szokásaik is utalnak. A baglyok egyben nyelik le főként kisméretű rágcsálókból, ritkábban verébnagyságú madarakból álló zsákmányukat, az emészthetetlen táplálékmaradványokat felöklendezik, és ezek az úgynevezett bagolyköpetek segítenek a szakembereknek a madarak nyomára bukkanni.


A legtöbb erdei fülesbaglyot - 323 példányt - a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén regisztrálták. Balmazújvárosban 181, Kisújszálláson 175, Karcagon 169, Törökszentmiklóson 168 egyedet számoltak össze az önkéntesek. Kovács Ágnes természetvédelmi mérnök az eddigi évek legsikeresebb szinkronfelmérésének nevezte az idei mustrát.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismét uráli bagoly az Alföldön

Bagolyinvázió Szolnok belvárosában

Nem mindennapi látvány: uráli bagoly Dobozon

Tedd fel a fára a kisbaglyot!

Cikkajánló