Bárhol is vagy, számold a madarakat a hétvégén

Október 5-én és 6-án lesz ugyanis a 26. Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozat. Lehet csatlakozni MME-s programhoz, de egyedül is figyelheted a madarakat.

Szerző:
MME
Fotó:
Adobe Stock
2019. október 1.

Október 5-én és 6-án lesz ugyanis a 26. Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozat. Lehet csatlakozni MME-s programhoz, de egyedül is figyelheted a madarakat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén 19 megyében, illetve Budapesten, összesen 52 helyszínen (ezek száma még nőhet) szervez madármegfigyelős programokat a hétvégén. A helyszínlistát ide kattintva találod. Az apropó az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN), amihez egyébként mostanra már közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így két kontinensen folyik az adatgyűjtés a lakosság segítségével.

 


Tavaly 41 ország 956 helyszínén több mint 5,2 millió madarat figyelt meg 25 ezer résztvevő. A program egyben verseny is az országok között a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján. Magyarország általában benne van az első ötben, tavaly tőlünk vettek részt a legtöbben (4945-en, a késve beérkezett adatokkal 5152-en) a megfigyelésben.

 


Nemcsak szervezett formában, de egyénileg is hozzá lehet járulni az összesített magyar eredményhez; bárki megszámolhatja a kertje, az utcája vagy akár egy park madarait. Ehhez nincs más dolgod, mint feljegyezni a helyszínt (település és megye), a résztvevők számát, a madarak számát, a megfigyelt három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismered a fajokat, csak a számukat), a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Mindezt egy elektronikus űrlapon kell elküldeni az MME-nek, ide kattintva találod (okostelefonról is elküldhető). Az eredményeket várhatóan október 7-én, hétfőn hozzák nyilvánosságra.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egerészölyvet mentettek a rendőrök

Egy egész parlagisas-család elpusztult mérgezésben

A partifecskékre a reptéren is vigyáznak

Egyiptomban lőtték le a meggyűrűzött magyar szalakótát

Cikkajánló