Bebarangoljuk a Kőszegi-hegységet december-januári számunkban

Megjelent a Turista Magazin téli, összevont lapszáma: bemutatjuk Kőszeg városát, átugrunk kicsit Ausztriába, Léka várához, és a környék túralehetőségei közül is bőven szemezgetünk.

Szerző:
TM
2019. november 29.

Megjelent a Turista Magazin téli, összevont lapszáma: bemutatjuk Kőszeg városát, átugrunk kicsit Ausztriába, Léka várához, és a környék túralehetőségei közül is bőven szemezgetünk.

Jelvényvadász rovatunkban a Kőszegi-hegység olyan szegleteit, természeti és kulturális látnivalóit mutatjuk be, amik kevésbé ismertek, de annál figyelemreméltóbbak. Kőszeghegyalja, a Répce mente, majd Kőszeg – egy hatvan kilométeres bringatúrát ajánlunk Két Keréken rovatunkban.

A Hónap Turistaháza ezúttal egy olyan, önkormányzati szálláshely lett, amit csak centiméterek választanak el a Kéktúra útvonalától: a Tömördi vendégházban töltött el két éjszakát a szerkesztőség. Szemezgettünk a térképen felbukkanó beszédes helynevek közül, hogy barangolásra csábítsunk erre a vadregényes vidékre: lapozd fel Mesél a Térkép rovatunkat! A Vas-hegy túraútja azokba az időkbe repít, amikor a házak csakis téglából és fából épültek, az utca végén túl pedig az ember által nem háborgatott természet birodalma kezdődött. Komoly esély van rá, hogy még nem hallottál a Pinka-szurdokról, ezt a hiányosságot is pótolhatod e havi számunkkal.

Végre alkalmunk volt alaposabban is megismerni az ország egyik legszebb települését, Kőszeget, ahol valódi középkori díszletek között érezhetjük magunkat. Ha bejártuk a gyönyörű belvárost, érdemes még egy kis kitérőt tenni Kőszeg északkeleti csücskébe, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontba, ahol szép arborétumot és madárvédelmi központot is találunk. A településtől nincs messze Burgenland misztikus épülete, Léka vára, ami nemcsak kiemelkedő denevérpopulációja, hanem regényes története miatt is érdekes.

Messzelátó rovatunk főszereplőjének mi mást is választhattunk volna, mint az ikonikus Írott-kő-kilátót, és persze nem maradhat el a hegység geológiai bemutatása sem. Zöldhullám rovatunkban a nyusztról olvashatsz. Arról sem feledkeztünk el, hogy itt a tél, és vele lassan megérkezik a csúszós-fagyos idő. Egy szóval sem mondjuk, hogy emiatt ne tedd ki a lábad otthonról, sőt. Ha túrázni indulsz, fontos, hogy a megfelelő óvintézkedéseket megtéve tedd ezt. Nem másra gondolunk, mint egy jó csúszásgátlóra, ezeket mutatjuk most be a Túrapraktika oldalain.

A január-februári számunkat ide kattintva tudod megvásárolni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.


Cikkajánló