Biztonságos fészkek a visszatérő gólyáknak

Bács-Kiskun megyében 22 helyszínen tették magasító állványokkal biztonságosabbá a villanyoszlopokon lévő gólyafészkeket. Cél az áramütés okozta madárpusztulás megakadályozása.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Molnár László / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. március 30.

Bács-Kiskun megyében 22 helyszínen tették magasító állványokkal biztonságosabbá a villanyoszlopokon lévő gólyafészkeket. Cél az áramütés okozta madárpusztulás megakadályozása.

A fehér gólyák többsége lakott területek elektromos hálózatának kisfeszültségű oszlopain fészkel. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Ezt küszöböli ki a megemelt gólyakosár, amely érintésvédelmi szempontból megfelelő távolságra emeli a fészket a feszültség alatt lévő vezetékektől.

Mivel a gólyák hosszú évekig használják ugyanazt a fészket, minden évben hozzárakva egy kicsit, így az több mázsás súlyúra is nőhet.

Az óriási méretű fészek megbillenhet, megcsúszhat, de az is előfordul, hogy az oszlopfej nem bírja el a nagy súlyt, és a fészekanyag mennyiségét kell csökkenteni. Időről időre pedig a már meglévő gólyakosarakat is cserélni kell.

Bács-Kiskun megyében az idén 22 településen történtek fészekkorrekciók, és 15 helyen a fészektartó kosár cseréjére is szükség volt. Állampusztán, Akasztón, Bácsalmáson, Bácsborsódon, Balástyán, Dunaszentbenedeken, Dunatetétlenen, Fülöpszálláson, Garán, Harkakötönyön, Harta-Nagykékesen, Kisszálláson, Mélykúton, Nemesnádudvaron, Ópusztaszeren, Solton, Tázláron és Üllésen végeztek ilyen jellegű beavatkozásokat.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága az Agrárminisztérium támogatásával vásárolt gólyakosarak kihelyezéséhez 22 helyszínen kérte az áramszolgáltató segítségét. A fészekmagasító munkálatok március végére befejeződtek, hogy a hazatérő gólyákat már új, biztonságosabb otthonok várják.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) Magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.



Cikkajánló