Civilek fogtak össze a fecskékért

Az utóbbi években egyre többen aggódnak a fecskékért. Sajnos, a helyzet évről évre egyre rosszabb, az sem elképzelhetetlen, hogy 2020-ra eltűnnek ezek a madarak hazánkból. A hír sokakat cselekvésre késztetett.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Boldog Gusztáv
123rf.com
2019. március 14.

Az utóbbi években egyre többen aggódnak a fecskékért. Sajnos, a helyzet évről évre egyre rosszabb, az sem elképzelhetetlen, hogy 2020-ra eltűnnek ezek a madarak hazánkból. A hír sokakat cselekvésre késztetett.

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül 1 kg, muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról nagyjából egymillió fecske tűnt el az ezredfordulót követően, ez azt is jelenti, hogy legalább egymillió kg, azaz ezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad.

 

 

Sokan érzik úgy, az aggodalom és a like-ok buzgó osztogatása mellett mást is szeretnének tenni a fecskékért. Február végén megalakult például a Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoport, melynek alig két hét után már 3800 tagja van. A csoportban nemcsak saját fecskés élményeiket, képeiket osztják meg a tagok, de hasznos tanácsokat adnak és kapnak például a fecskepelenkák és műfészkek használatával, beszerzésével kapcsolatban. A csoport szeretne az online térből is kilépni, és hamarosan országszerte több akcióval is jelentkeznek.

 

 

Ezekről az eszközökről egyébként a Magyar Madártani Egyesület honlapján is sok hasznos információt lehet találni. Például ebben a cikkben és ebben. Aki szeretne, akár egy egész mesterséges telepet is készíthet

kertjében.

 

 A békéscsabai városháza molnárfecskéinek már van fecskepelenkája

 

Békéscsabán a Lencsési Közösségi Házban március 18-án jótékonysági taekbo-edzést tartanak a fecskék javára. Az edzés során befolyt összeget a helyi Zöld Csütörtök Természetvédelmi Kör kapja meg, akik a pénzből faanyagot vásárolnak. Ebből pedig egy családi barkácsnapon fecskepelenkákat készítenek majd, az elkészült eszközöket pedig szétosztják majd az igénylő családok között.

 

 

A fecskéken sárgyűjtőhelyek létesítésével is segíthetünk, különösen a városok egyre inkább beton-és térkő-sivataggá váló központjában egyre nehezebb a fészeképítéshez szükséges alapanyagokhoz hozzájutniuk.

 

A szakemberek számára az is segítség, ha képet kapnak a visszaérkező fecskék számának alakulásáról. Ebben mi is segíthetjük őket azzal, ha összeszámoljuk a településünkön fészkelő fecskepárokat. Az adatokat az MME fecske-és gyurgyalagfigyelő adatbázisába kell ezután feltölteni, ahová nemcsak a fészkelési adatokat, de egyéb érdekes megfigyeléseket is be lehet írni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hajóval a partifecskék nyomában

Bajban vannak a fecskék

Nekünk sem jó, ha nem vigyázunk a fecskékre

Cikkajánló