Csókakő várára alig ismertünk rá

Aki régen járt Csókakőn, biztos meglepődik majd, ha újra idelátogat, mert manapság már egész más arcot mutat a vár, mint egy évtizede.

 

 

 

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
GULYÁS ATTILA ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2016. szeptember 5.

Aki régen járt Csókakőn, biztos meglepődik majd, ha újra idelátogat, mert manapság már egész más arcot mutat a vár, mint egy évtizede.

 

 

 

Az ásatások harmadik üteme ezen a nyáron is folytatódott. Pár szóra elkaptuk az ásatáson dolgozó Szent István Király Múzeum munkatársait.

 

Megközelítés
Bár a várkapuig meredek aszfaltos út vezet, de még a lusta, nem természetjáró "turistáknak" sem ajánljuk ezt az otroba "drive-in" megoldást, mert Csókakő erődje előtt kevés a parkolásra alkalmas terület, csak bosszankodás lesz belőle, ennyi testmozgás pedig nagyon jól fog esni, főleg a nyári verőn, 32 fokban.

Jelenleg az alsó vár területén dolgoznak a régészek, továbbra is leletanyagban gazdag munkában reménykedve.

 

Van okuk a bizakodásra, hiszen a korábbi kutatások bőséggel hoztak kerámiatöredékeket, és néhány középkori fémveret is felszínre került a korábbi ásatásokon, amelyeket Kovács Gyöngyi, az MTA BTK régészeti intézetének munkatársa vezet.

2014-ben egy kis mecsetet is feltártak itt.

 Az utóbbi években fokozatosan megújuló vár már korántsem egy rom érzetét kelti. Köszönhető mindez annak is, hogy 2015-től a csókakői ásatás és újjáépítés bekerült a Nemzeti Várprogramba.

A Turista Magazinnak Szöllősy Csilla régész és Pokrovenszki Krisztián régész-térinformatikus nyilatkozott.

Cikkajánló